Τι μπορεί να κολλήσεις από ένα… ντιπ

Τα τσιπς με ντιπ είναι ένας λαχταριστός συνδυασμός, αλλά καλά θα κάνετε να έχετε και λίγο το νου σας, αν πρέπει να τα μοιραστείτε με άλλους.

Είστε σε ένα πάρτι και απολαμβάνετε τσιπς βουτηγμένα σε ένα λαχταριστό ντιπ, όταν γίνεστε αυτόπτης μάρτυρας μιας αηδιαστικής κίνησης: Ένας καλεσμένος παίρνει ένα πατατάκι, το βουτάει στο ντιπ, δαγκώνει και, στη συνέχεια, το ξαναβουτάει στο ίδιο μπολ (από το οποίο εσείς τρώτε τα τελευταία 30 λεπτά). Και αυτό είναι πιθανό να το κάνει  όλη τη νύχτα, που σημαίνει ότι ενδεχομένως να έχετε να έχετε φάει και λίγο από το σάλιο του.

Το θεωρείτε σχεδόν απίθανο; Μάλλον κάνετε λάθος! Μια ανεπίσημη δημοσκόπηση του γραφείου Πρόληψης των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 55 % των ανθρώπων είχαν βουτήξει σε κάποιο ντιπ δαγκωμένα τσιπς, κουλούρια, καρότα και άλλα σνακ, σε δείπνα και συναντήσεις, με το υπόλοιπο 45 % να δηλώνουν ότι η ιδέα και μόνο φέρνει στο νου τους εικόνες με μπολ, γεμάτα βακτήρια και ιούς που θα μπορούσαν να τους «ρίξουν» στο κρεβάτι για εβδομάδες.

Ποια είναι η αλήθεια;

Όπως επισημαίνει ο Philip Tierno Jr, Ph.D., καθηγητής Μικροβιολογίας και Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, αν το άτομο που βουτάει το δαγκωμένο σνακ στο ντιπ, νοσεί ή έχει πρόσφατα αναρρώσει από μία γρίπη, μια γαστρεντερίτιδα ή έναν στρεπτόκοκκο στο λαιμό, είναι πιθανόν να κολλήσετε, για όσο το παθογόνο είναι ακόμα μεταδοτικό. Ωστόσο, αυτό είναι μία πιθανότητα και όχι μια πρόβλεψη, χάρη στα βακτήρια που ζουν ήδη στο στόμα σας, τα οποία θα σας προστατεύσουν.

Όταν κάποιος βουτάει το δαγκωμένο σνακ στο ντιπ, μεταφέρει από το στόμα του σε αυτό μια μικροσκοπική ποσότητα κακών αλλά και καλών βακτηρίων. Αν το σνακ σας έρθει σε επαφή με τα βακτήρια του, υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν στο στόμα σας.

Μέσα στο στόμα, ωστόσο, «κατοικούν» εκατομμύρια βακτήρια και από τη στιγμή που τα βακτήρια του καθενός είναι διαφορετικά, τα δικά σας δεν θα δεχθούν με «ευγένεια» τους ξένους εισβολείς. Κι επειδή τα δικά σας καλά βακτήρια είναι περισσότερα από τα ξένα κακά, τα δικά σας είναι αυτά που θα επικρατήσουν.

Εάν ο «παραβάτης» καλεσμένος μεταφέρει έναν ιό, υπάρχει ακόμη μικρότερη πιθανότητα να κολλήσετε. Σε αντίθεση με τα βακτήρια, οι περισσότεροι ιοί δεν ζουν έξω από το σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ιοί του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης, για παράδειγμα, θα επιβιώσουν μέσα στο ντιπ μόνο για περίπου 15 λεπτά.

Εξαίρεση αποτελεί ο νοροϊός, ο οποίος μπορεί να ζήσει έξω από το σώμα για ημέρες. Έτσι, λαμβάνοντας μαζί με το ντιπ σας λιγότερα από 100 σωματίδιά του είναι πολύ πιθανό να πέσετε θύμα μιας βασανιστικής γαστρεντερίτιδας.

Συμπέρασμα; Δεδομένου ότι υπάρχει έστω και μια μικρή πιθανότητα να κολλήσετε κάποια ασθένεια από το κοινόχρηστο μπολ, ίσως είναι καλύτερο να αποφύγετε την κατανάλωση αν δείτε ότι κάποιος έχει «διπλοβουτήξει», κυρίως αν γνωρίζετε ότι είναι ή ήταν πρόσφατα άρρωστος.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα