Κάμερα θερμικής απεικόνισης δείχνει πόσο γρήγορα χάνει το σώμα τη θερμότητά του (βίντεο)

Σε αντίθεση με άλλα θηλαστικά, οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να διατηρούν τη θερμότητα του σώματός τους με επιτυχία. Στην πραγματικότητα, μετά την έκθεση σε κρύο αέρα ή νερό, χάνουν τη θερμότητά τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα, σε κάποιες περιπτώσεις, να κινδυνεύουν από υποθερμία.

Σε ένα βίντεο του BBC Earth, απεικονίζεται το τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα όταν είναι εκτεθειμένο σε ακραίες συνθήκες κρύου και μέσα από μια κάμερα θερμικής απεικόνισης, μπορείτε να δείτε πόσο γρήγορα χάνει τη θερμότητά του.

Το κόκκινο χρώμα σηματοδοτεί τις περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, ενώ το πράσινο και τα πιο σκούρα χρώματα είναι τα σημεία που χάνουν γρήγορα τη θερμότητά τους.

Σε μια χιονοθύελλα, σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν ή απλά κατά τη διάρκεια μιας ημέρας με ισχυρούς ανέμους, είναι πολλοί οι παράγοντες που «κλέβουν» τη θερμότητα από το σώμα:  Η εξάτμιση του νερού από το δέρμα, ειδικά όταν είναι βρεγμένο ή ιδρωμένο, η φυσική διαδικασία της απώλειας θερμότητας από το σώμα, διαδικασία γνωστή ως ακτινοβολία και η επαγωγή, κατά την οποία το σώμα χάνει τη θερμότητά του εξαιτίας της επαφής με κάτι κρύο.

Χρησιμοποιώντας μια κάμερα θερμικής απεικόνισης, ο παρουσιαστής, ο οποίος βρίσκεται στα Highlands της Σκωτίας, στέκεται έξω κατά τη διάρκεια μιας χιονοθύελλας, για χρονικό διάστημα λίγο μικρότερο των τριών λεπτών, αφαιρώντας σταδιακά τα ρούχα του (μπουφάν, μπλούζα και καπέλο).

Αρχικά, η περιοχή γύρω από το λαιμό του παραμένει κόκκινη, αφού πρόκειται για ένα από τα θερμότερα μέρη του σώματος. Καθώς γδύνεται και απλώνει τα χέρια του,  πρώτα τα δάχτυλα και τα χέρια του γίνονται πράσινα, που σημαίνει ότι χάνουν θερμότητα. Όταν η κάμερα εστιάζει κοντά στο σώμα του, γίνονται εμφανή ακόμη και τα σκούρα σημεία του χιονιού που πέφτει στο στήθος του. Καθώς το σώμα χάνει τη θερμότητά του, οι σκούρες κηλίδες εξαπλώνονται σαν ασθένεια. Κι εδώ εμφανίζεται ο κίνδυνος για υποθερμία.

Όταν η θερμότητα του σώματος πέφτει από τους 37 στους 35 βαθμούς Κελσίου, τότε το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση υποθερμίας και σε κίνδυνο να εμφανίσει συμπτώματα, όπως επιβράδυνση της αναπνοής και του καρδιακού ρυθμού, σύγχυση και ζάλη, αργή μείωση της θερμοκρασίας του σώματος που φτάνει και τους 26 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία κατά την οποία όλα τα όργανα παύουν να λειτουργούν.

Δείτε το βίντεο:

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/o2bzGyc6WAg” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα