Είναι ο όρος άνοια ταυτόσημος με τη νόσο Αλτσχάιμερ (Alzheimer);

Μία από τις συχνότερες ερωτήσεις που κάνουν τα μέλη της οικογένειας στο νευρολόγο όταν διαγιγνώσκεται νόσος Αλτσχάιμερ στο αγαπημένο τους πρόσωπο είναι η εξής: “είναι η άνοια το ίδιο με την Αλτσχάιμερ;” Η απάντηση είναι πως ουσιαστικά πρόκειται περί του ίδιου προβλήματος, αλλά οι δύο όροι δεν είναι ταυτόσημοι.

Γράφει ο νευρολόγος Ανδρέας Π. Μούστρης

https://www.neyrologos.gr/

Ο όρος άνοια χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιοδήποτε κλινικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από σημαντικού βαθμού έκπτωση των ανώτερων γνωστικών λειτουργιών. Για παράδειγμα της μνήμης, της γλωσσικής ικανότητας, της κριτικής σκέψης, της ικανότητας σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων, του προσανατολισμού στο χώρο, κ.ά. Προκειμένου η νοητική έκπτωση να χαρακτηριστεί ως άνοια, θα πρέπει να είναι αρκετά έντονη ώστε να καθιστά δυσχερή την επιτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, η έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών μπορεί να οφείλεται σε δεκάδες αίτια, τα οποία για πρακτικούς θεραπευτικούς λόγους κατατάσσονται σε αναστρέψιμα και μη αναστρέψιμα. Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί το συχνότερο αίτιο άνοιας, συνιστώντας το 60%-70% όλων των περιπτώσεων. Πρόκειται για μια νευροεκφυλιστική πάθηση, η οποία ξεκινά συνήθως με συμπτώματα διαταραχής της πρόσφατης αυτοβιογραφικής μνήμης και οδηγεί σε χαρακτηριστικές ιστολογικές αλλοιώσεις στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις νοητικές λειτουργίες (και όχι μόνο σε αυτές).

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Αφρικανική σκόνη: Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία των παιδιών;

Τα μικρά παιδιά θεωρούνται ευάλωτη ομάδα όσον αφορά την έκθεση στην αφρικανική σκόνη λόγω των μικρότερων αεραγωγών τους και του αναπτυσσόμενου αναπνευστικού συστήματος.

Μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας: Η ζωή στα άκρα

Η Μεταιχμιακή ή Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας είναι μια σοβαρή και ιδιαίτερα πολύπλοκη διαταραχή. Επηρεάζει το πώς αισθάνεται ένα άτομο για τον εαυτό του και τους άλλους, συχνά με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες.

The Human Library: Από τα ράφια της δεν δανείζεσαι βιβλία αλλά ανθρώπους!

Η Human Library λειτουργεί ως ένας ασφαλής χώρος για διάλογο, όπου οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να ρωτούν όλα όσα θέλουν να μάθουν και να μην κρίνουν ένα βιβλίο – τον άνθρωπο δηλαδή απέναντί τους - μόνο από το εξώφυλλο.