Μύθοι και αλήθειες για την Ψωρίαση

Γράφει η Θεογνωσία Βέργου, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, MD, PhD, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, μέλος Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας

Σε αντίθεση με άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, η ψωρίαση έχει εμφανείς εκδηλώσεις στο δέρμα. Για το λόγο αυτό, οι άνθρωποι κάνουν διάφορες υποθέσεις χωρίς να είναι ενημερωμένοι.

Οι περισσότεροι αναρωτιούνται αν είναι μεταδοτική – κάτι το οποίο δεν ισχύει – ή αν η ψωρίαση επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους που δεν τηρούν σωστές συνθήκες υγιεινής διαβίωσης και καθαριότητας, γεγονός που επίσης δεν ισχύει.

Αυτές οι προκαταλήψεις σχετικά με την ψωρίαση μπορούν να επηρεάσουν πραγματικά τους ανθρώπους που ζουν με την πάθηση αυτή. Τους επηρεάζουν αρνητικά στη διάθεση, μειώνουν την αυτοπεποίθησή τους και τους δημιουργούν ασταθείς διαπροσωπικές σχέσεις.

ΜΥΘΟΣ 1: Υπάρχει μόνο ένα είδος ψωρίασης.

Η πιο κοινή μορφή ψωρίασης είναι η ψωρίαση κατά πλάκας. Επηρεάζει το 80% με 90% των ανθρώπων που πάσχουν από ψωρίαση. Υπάρχουν κι άλλοι τύποι ψωρίασης: η σταγονοειδής, η ανάστροφη, η ερυθροδερμική, η φλυκταινώδης και η ψωριασική αρθρίτιδα.

ΜΥΘΟΣ 2: Η ψωρίαση είναι μεταδοτική.

Επειδή η ψωρίαση είναι εμφανής στο δέρμα, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι μεταδοτική. Η ψωρίαση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ ΝΟΣΗΜΑ,  διότι δεν οφείλεται σε μικρόβια, ιούς, μύκητες ή παράσιτα. Η ψωρίαση είναι ένα πρόβλημα το οποίο αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κολλήσετε ψωρίαση ούτε με το κολύμπι στο ίδιο νερό, ούτε με το αγκάλιασμα, το φιλί ή το σεξ.

ΜΥΘΟΣ 3: Η ψωρίαση προκαλείται από την κακή υγιεινή.

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια και δεν έχει καμία σχέση με την κακή υγιεινή. Δεν προκαλείται ούτε επιδεινώνεται από την κακή υγιεινή. Όπως και άλλες ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος, οι άνθρωποι που έχουν ψωρίαση, έχουν γενετική τάση να την αναπτύξουν.

ΜΥΘΟΣ 4: Η ψωρίαση είναι απλώς ξηρό δέρμα.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν την ψωρίαση ξηρό δέρμα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι μια αισθητική κατάσταση που μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με λοσιόν και σαπούνια. Αυτό είναι λάθος. Την ψωρίαση πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως χρόνια νόσο η οποία χρήζει, τις περισσότερες φορές, συνεχούς θεραπείας και παρακολούθησης.

ΜΥΘΟΣ 5: Η ψωρίαση είναι θεραπεύσιμη.

Τις τελευταίες 2 δεκαετίες έχει γίνει επανάσταση στη θεραπευτική αντιμετώπιση της ψωρίασης. Με την έλευση των βιολογικών παραγόντων και των νέων μικρών μορίων, υπάρχουν πλέον πολλές θεραπευτικές επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Αλλά παραμένει χρόνιο νόσημα που δεν μπορεί να ιαθεί αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς.

ΜΥΘΟΣ 6: Εάν έχετε ψωρίαση, θα έχει και το παιδί σας.

Η ψωρίαση είναι μια κατάσταση κληρονομική μεν, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα την μεταβιβάσετε στα παιδιά σας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης, περίπου το 10% των ανθρώπων κληρονομεί ένα ή περισσότερα από τα γονίδια που σχετίζονται με την ψωρίαση.

Ωστόσο, λιγότερο από το 3% του πληθυσμού θα αναπτύξει την πάθηση.

Οι λόγοι για τους οποίους μερικοί άνθρωποι δεν αναπτύσσουν ψωρίαση είναι επειδή δεν έχουν τη σωστή συλλογή γονιδίων και δεν έχουν εκτεθεί για να ενεργοποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι τόσο οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όσο και τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στο αν ένα άτομο θα αναπτύξει ψωρίαση.

https://www.dermatologyexperts.gr/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.