Πόσο επικίνδυνος είναι ο προδιαβήτης;

Γράφει ο Δρ. Μάνθος Γιαννούλης MD, PhD, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος

Τα σύγχρονα επιδημιολογικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι στον ανεπτυγμένο κόσμο, το 1/3 περίπου του πληθυσμού εμφανίζει προδιαβήτη. Τα άτομα με προδιαβήτη, εάν δεν εφαρμοστούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις, έχουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη σε ποσοστό που φτάνει το 25-30% μέσα στα επόμενα 3-5 έτη.

-Τι είναι ο προδιαβήτης;

Προδιαβήτης είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι λίγο ψηλότερα από το κανονικό όχι όμως αρκετά ψηλά για να χαρακτηριστεί κάποιος διαβητικός. Δυστυχώς λόγω συνηθειών που έχουν να κάνουν με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, (κακή διατροφή, παχυσαρκία, έλλειψη σωματικής άσκησης), υπολογίζεται ότι σχεδόν το 20% του ενήλικου πληθυσμού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ότι έχει προδιαβήτη.

-Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν προδιαβήτη;

Εάν κάποιος είναι υπέρβαρος, έχει συγγενείς με διαβήτη, είχε διαβήτη κύησης, δεν γυμνάζεται και κάνει καθιστική ζωή και είναι μεγαλύτερος από 45 χρονών, τότε είναι πολύ πιθανόν να έχει προδιαβήτη και  θα πρέπει να ελεγχτεί  για δυο κυρίως λόγους:

Πρώτον, διότι έχει βρεθεί ότι και η μικρή αυτή αύξηση του σακχάρου, παρόλο που δεν δίνει συμπτώματα, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων (εμφράγματα και εγκεφαλικά) και με μεγάλες πιθανότητες να αναπτύξεις τελικά διαβήτη.

Δεύτερον και πιο σημαντικό, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Φαίνεται ότι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η γυμναστική υποστρέφουν αυτήν την κατάσταση.

Αυξημένες τιμές σακχάρου για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πολύ σημαντικών προβλημάτων υγείας όπως:

  • Καρδιαγγειακά νοσήματα (έμφραγμα) και εγκεφαλικά επεισόδια
  • Διαβητική νευροπάθεια (απώλεια της αίσθησης στα άκρα, πόνο και μουδιάσματα) προβλήματα στη στύση
  • Προβλήματα στα πόδια – πληγές και έλκη που δεν επουλώνονται
  • Διαταραχές της όρασης – τύφλωση
  • Προβλήματα με τα νεφρά – νεφρική ανεπάρκεια
  • Προβλήματα στην εγκυμοσύνη και αυξημένο κίνδυνο γέννησης θνησιγενών νεογνών

Μιλήστε με το γιατρό σας και προγραμματίστε ένα ραντεβού. Η καλή ρύθμιση του σακχάρου και ο τακτικός έλεγχος από τον ενδοκρινολόγο είναι ο καλύτερος τρόπος για την ελαχιστοποίηση των παραπάνω δυνητικών επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

14ο Συνέδριο «Future of Healthcare in Greece»: Ο Δρόμος προς την Υγειονομική Περίθαλψη Βασισμένη στην Αξία

Η «Διαμόρφωση ενός Υγιούς Μέλλοντος: Ο Δρόμος προς την Υγειονομική Περίθαλψη Βασισμένη στην Αξία» είναι το κεντρικό θέμα του 14ου Συνεδρίου «Future of Healthcare in Greece» που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου στην Αθήνα.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος στηρίζει το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis

Συνεχίζεται για δέκατη χρονιά η μεγάλη προσφορά της ΑΒ Βασιλόπουλος μέσα από την υποστήριξη του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis σε σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας.

Η σχέση των εφήβων με τους γονείς τους: Νεότερα ερευνητικά δεδομένα του ΕΠΙΨΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, στις 15 Μαΐου, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής - ΕΠΙΨΥ δημοσιοποιεί σχετικά ευρήματα της πιο πρόσφατης (2022) Πανελλήνιας έρευνας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των έφηβων- μαθητών.