Προσωπικός βοηθός: Πυλώνας προάσπισης του δικαιώματος στην Ανεξάρτητη Διαβίωση

Γράφει ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής Ν.Δ.

Η παροχή Προσωπικής Βοήθειας μέσω κρατικού προγράμματος που ουσιαστικά επιδοτεί τα ανάπηρα άτομα στο να προσλάβουν, συνήθως περισσότερους από έναν Προσωπικούς Βοηθούς σύμφωνα με τις ατομικές τους ανάγκες, προτιμήσεις και τρόπο ζωής, αποτελεί τον κυριότερο πυλώνα προάσπισης του δικαιώματος στην Ανεξάρτητη Διαβίωση, αλλά και της πρόληψης της ιδρυματοποίησης. Τέτοια προγράμματα λειτουργούν με επιτυχία στον υπόλοιπο κόσμο, εδώ και περισσότερο από 60 χρόνια, ενώ πλέον οι περισσότεροι Eυρωπαίοι εταίροι μας παρέχουν Προσωπικούς Βοηθούς στους ανάπηρους πολίτες τους.

Οι Προσωπικοί Βοηθοί υποστηρίζουν τα ανάπηρα άτομα στην καθημερινότητα τους, ώστε να μπορούν να τη διαμορφώνουν όπως ο κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από την ύπαρξη και τις διαθέσεις του οικογενειακού υποστηρικτικού περιβάλλοντος. Να έχουν δηλαδή την επιλογή του που θα ζήσουν, αν θα σπουδάσουν, αν θα εργαστούν, τι ώρα θα πέσουν για ύπνο, πόσες φορές θα κάνουν μπάνιο, πως και που θα περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους. Έτσι έχουν στην πράξη το δικαίωμα να κάνουν αυτές τις μικρές, μεγάλες ή ακόμη και λάθος επιλογές που αφορούν τις δικές τους ζωές, όταν χρειάζονται βοήθεια τρίτων προσώπων στο να τις διεκπεραιώσουν.

Η έννοια του Προσωπικού Βοηθού παρέμενε, μέχρι πρόσφατα, άγνωστη στη χώρα μας, γι’ αυτό συνίδρυσα τον οργανισμό ΑΔ Ελλάδας i-living, ώστε να διαδώσουμε την έννοια και να διεκδικήσουμε την παροχή. Το αποτέλεσμα ήταν πριν από 14 μήνες να θεσμοθετηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας το δικαίωμα Προσωπικού Βοηθού από την κυβέρνηση της ΝΔ και να εξασφαλιστούν οι οικονομικοί κοινοτικοί πόροι. Όταν η παροχή μπει σε λειτουργία θα δούμε θεαματικές αλλαγές στη διαβίωση των αναπήρων ατόμων αλλά και των οικογενειών τους.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: 12 Σημαντικές ερωτήσεις για το άσθμα

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του αναπνευστικού. Συνεπώς ο ορισμός του υποδηλώνει ότι δε θεραπεύεται. Χάρη στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή όμως μπορεί να ελεγχθεί με επιτυχία.

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.