Τι είναι η αναπνευστική Φυσικοθεραπεία και πως εφαρμόζεται στα παιδιά και τα βρέφη;

Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία απευθύνεται σε νεογνά, βρέφη και παιδιά που νοσούν από μία αναπνευστική λοίμωξη, χρόνια βρογχίτιδα ή ακόμα και πνευμονία για την απομάκρυνση της βλέννας και των εκκρίσεων.

Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί:

-είτε προληπτικά, όπως για παράδειγμα για ενδυνάμωση αναπνευστικών μυών

-είτε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, για αύξηση του κορεσμό του οξυγόνου και τη βελτίωση της απόχρεμψης των εκκρίσεων

-είτε σαν οδηγίες στο σπίτι, βγαίνοντας δηλαδή το παιδί από το νοσοκομείο, και έχοντας περάσει μια αναπνευστική λοίμωξη,  για τη βέλτιστη ανάρρωση του.

Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να είμαστε σε επικοινωνία και σε συνεννόηση με τον θεράποντα παιδίατρο και τον παιδοπνευμονολόγο

Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία  ξεκίνα  με την αξιολόγηση του παιδιού, βάση διαγνωστικών δοκιμασιών και εξετάσεων του αναπνευστικού συστήματος και την ενημέρωση των γονέων για το πρόγραμμα

Εφαρμόζεται παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή που έχει δοθεί από τον θεράπων ιατρό

Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία γίνεται όταν έχουμε έναν επίμονο, παραγωγικό και υγρό βήχα, για να πετύχουμε τον αποτελεσματικό βήχα και τον καθαρισμό των αεραγωγών από τις υπερβολικές εκκρίσεις

Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει :

  1. τον έλεγχο της αναπνοής του παιδιού
  2. την χαλάρωση των αναπνευστικών μυών
  3. τις αναπνευστικές ασκήσεις
  4. τον αποτελεσματικό βήχα
  5. καθαρισμό των αεραγωγών από τις τα εκκρίσεις

– το παιδί ή το βρέφος θα πρέπει να τοποθετείται σε θέσεις παροχέτευσης όπου εφαρμόζονται οι κατάλληλες τεχνικές απόχρεμψης, για προώθηση των εκκρίσεων από τα κατώτερα τμήματα στα ανώτερα με σκοπό την απόχρεμψης τους.

Ενδεικτικές θέσεις σε παιδιά

Καθιστή θέση (εισπνοή & εκπνοή)   και μετά ακολουθούν τεχνικές απόχρεμψης* (δονήσεις και  ελαφριές πλήξεις – «κουπίτσες» όπου εφαρμόζονται από τον θεραπευτή ή/και εκπαιδεύονται  οι  γονείς) κατά την εκπνοή και ζητάω από το παιδί να βήξει (στα πλαίσια που μπορεί να συνεργαστεί)

Πλάγια αριστερά (εφαρμόζεται αντίστοιχα και σε πλάγια δεξιά θέση), σηκώνω το χέρι πάνω και μετά ακολουθούν  τεχνικές απόχρεμψης* (δονήσεις και  ελαφριές πλήξεις – «κουπίτσες»  -όπου εφαρμόζονται από τον θεραπευτή ή/και εκπαιδεύονται  οι  γονείς) κατά την εκπνοή και ζητάω από το παιδί να βήξει (στα πλαίσια που μπορεί να συνεργαστεί)

Μπρούμυτα (με τα χέρια του παιδιού πλάι ή πάνω από το κεφάλι), όπου κάνω τεχνικές απόχρεμψης* (δονήσεις και  ελαφριές πλήξεις – «κουπίτσες» όπου εφαρμόζονται από τον θεραπευτή ή/και εκπαιδεύονται οι γονείς) κατά την εκπνοή και ζητάω από το παιδί να βήξει (στα πλαίσια που μπορεί να συνεργαστεί)

* Οι τεχνικές απόχρεμψης εφαρμόζονται από τον παιδοφυσικοθεραπευτή, όπου και αν χρειάζεται, ο οποίος εκπαιδεύει και τους γονείς να τις ακολουθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η απομάκρυνση των εκκρίσεων παροχέτευση μπορεί επίσης να γίνει με τη χρήση ειδικών συσκευών ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Ενδεικτικές συσκευές:

  1. Εξασκητής εισπνοής-

  1. Εξασκητής εκπνοής

  • το πρόγραμμα πρέπει να είναι πάντοτε εξατομικευμένο βάση τις εκάστοτε ανάγκες του παιδιού
  • Θα πρέπει να εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας κυρίως πριν τη σίτιση λόγω αποφυγής παλινδρόμησης και εμετού και ιδανικά μετά τη χρήση των βρογχοδιασταλτικών , αν χορηγούνται ή μετά από μια καλή εφύγρανση.
  • Η διάρκεια της φυσικοθεραπείας ποικίλει από τη συνεργασία του βρέφους, παρόλα αυτά δε πρέπει να ξεπερνά τα 20 λεπτά λόγω έντονης κόπωσης.
  • παράλληλα κυρία ρινική υγιεινή, δλδ να πλένουμε και να καθαρίζουμε καλα τη μύτη του παιδιού είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να φροντίζετε ιδιαίτερα από τους γονείς του παιδιού και παράλληλα με το πρόγραμμα της φυσικοθεραπείας

ΛΑΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

Φυσικοθεραπεύτρια Παίδων, MSc

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

6972176572

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.