Γιατί πρέπει να κάνω αμνιοπαρακέντηση;

Γράφει ο Δρ. Αθανάσιος Β. Μουσιώλης, Μαιευτήρας- Γυναικολόγος, Ειδικός Ιατρικής Εμβρύου

H αμνιοπαρακέντηση είναι μια σημαντική διαγνωστική εξέταση που γίνεται μετά τις 15 εβδομάδες κύησης. Πραγματοποιείται με μια πολύ λεπτή βελόνη η οποία διέρχεται μέσω της κοιλιάς της μητέρας, μπαίνει στον αμνιακό σάκο χωρίς να ακουμπήσει καθόλου το έμβρυο και αναρροφά ένα δείγμα αμνιακού υγρού. Η βελόνα είναι υπό συνεχή υπερηχογραφική παρακολούθηση και η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 1-2 λεπτά. Μέσα στο αμνιακό υγρό βρίσκονται κύτταρα που προέρχονται από το έμβρυο και έτσι τα χρωμοσώματα που ανευρίσκονται σε αυτά τα κύτταρα είναι τα ίδια με εκείνα του μωρού.

Γιατί πρέπει να κάνω αμνιοπαρακέντηση;

Οι συνηθέστερες ενδείξεις για να γίνει η αμνιοπαρακέντηση είναι:

  • Ο αυξημένος κίνδυνος χρωμοσωμικής ανωμαλίας, όπως υπολογίζεται από το συνδυασμό της ηλικία της μητέρας, τους υπερηχογραφικούς και βιοχημικούς δείκτες του 1ου ή 2ου τριμήνου.
  • Το ιστορικό γενετικού νοσήματος στην οικογένεια.
  • Η διαπίστωση, μετά από υπερηχογράφημα, συγγενών ανωμαλιών στο έμβρυο.
  • Η διερεύνηση συγγενούς λοίμωξης (ερυθρά, τοξοπλάσμωση, κυτταρομεγαλοϊός).
  • Η διερεύνηση μεταβολικού νοσήματος στο έμβρυο.
  • Η διαπίστωση ωριμότητας των εμβρυϊκών πνευμόνων.
  • Η αποσυμφόρηση της μήτρας από ιδιαιτέρως αυξημένη ποσότητα αμνιακού υγρού.
  • Η προσωπική επιθυμία της εγκύου.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την αμνιοπαρακέντηση;

Ευτυχώς οι κίνδυνοι είναι πολύ σπάνιοι. Υπάρχει πιθανότητα 1 στα 100 να συμβεί αποβολή εξαιτίας της επέμβασης. Αυτός ο κίνδυνος είναι ο ίδιος με τον κίνδυνο της λήψης χοριακής τροφοβλάστης στις 11- 15 εβδομάδες. Εάν επρόκειτο να αποβάλλετε λόγω της αμνιοπαρακέντησης, αυτό θα συμβεί μέσα στις επόμενες λίγες μέρες. Ο κίνδυνος ελαττώνεται κατά 85% μετά τις πρώτες 24 ώρες.

Υπάρχει επίσης πιθανότητα 1 στα 1000 να υπάρξει κάποια μόλυνση στη μητέρα. Για αυτό το λόγο θα καθαρίσουμε την περιοχή με αντισηπτικό πολλές φορές και θα πραγματοποιήσουμε την επέμβαση υπό άσηπτες συνθήκες.

Περισσότερες πληροφορίες για την αμνιοπαρακέντηση: https://www.embryomedicine.gr/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Η υπέρταση ευθύνεται για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σημαντικό και ολοένα αυξανόμενο δημοσιονομικό πρόβλημα υγείας. Η επίπτωση της αυξάνεται λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής αλλά και του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης (κάπνισμα, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, ανθυγιεινή διατροφή κλπ).

Σε ποια ηλικία είναι αναγκαία η κολονοσκόπηση;

Για τους περισσότερους, η ηλικία προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινά στα 45 έτη. Η τρέχουσα σύσταση είναι κυρίως για άτομα μέσου κινδύνου, δηλαδή εκείνα που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή συμπτώματα.

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.