Μπορώ να κάνω σεξ όταν είμαι κρυωμένος;

Υπάρχει κίνδυνος να κολλήσετε τον/την σύντροφό σας και κατά πόσον μπορεί να επιβαρύνει την κατάστασή σας;

Μπορεί να κολλήσω τον/την σύντροφό μου;

Δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση. Η αλήθεια είναι ότι οι ιοί του κρυολογήματος δεν μεταδίδονται μέσω του σπέρματος, οπότε δεν θα την κολλήσεις με το σεξ. Αλλά είναι πιθανό να μεταδώσετε στον/στην σύντροφό σας μεγάλο φορτίο μικροοργανισμών μέσω των φιλιών και των εναγκαλισμών, λέει η Ann C.Palmenberg καθηγήτρια βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μάντισον. Τα αντισηπτικά των χεριών δεν είναι η λύση.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Infectious Diseases, οι ερευνητές βρήκαν ότι η επάλειψη των χεριών με αλκοολούχα αντισηπτικά κάθε τρεις ώρες για εννιά εβδομάδες, δεν παρείχε προστασία από τους ρινοϊούς, τους κύριους υπόπτους στα κοινά κρυολογήματα. Αυτό εν μέρει οφείλεται επειδή μπορεί να κολλήσεετε κάποιον απλά βήχοντας ή αν φταρνιστείτε κοντά του. Μπορείτε βέβαια να φορέσετε χειρουργική μάσκα στο κρεβάτι, αν δεν το βρίσκετε κάπως περίεργο σε αυτή τη φάση. Πάντως, ο ρινοϊός σπάνια μεταδίδεται μετά από μια εβδομάδα.

Εάν έχετε πυρετό

Εάν έχετε πυρετό, είναι πιθανό να είστε μεταδοτικοί. Ο πυρετός μπορεί να σας κάνει να πονάτε και να νιώθετε κουρασμένοι.

Άρα μάλλον δεν θα σας θέλετε πολύ να κάνετε σεξ. Αλλά αν έχετε διάθεση, σκεφτείτε το εξής: Οι ερευνητές λένε ότι η έντονη άσκηση—συμπεριλαμβανομένου του σεξ—μπορεί Να σε κάνει πιο άρρωστο, αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης και μπορεί να ανεβάσει τον πυρετό σας σε επικίνδυνα επίπεδα. Είναι καλύτερο να περιμένετε για το σεξ έως ότου η θερμοκρασία σας γίνει και πάλι φυσιολογική. Ακόμα και τότε, φροντίστε να παραμένετε ενυδατωμένοι.

Εάν έχετε γρίπη

Εάν έχετε γρίπη (όχι απλώς ένα κρυολόγημα), είναι πιθανώς το πιο ασφαλές να είναι να παραλείψετε το σεξ μέχρι να βελτιωθεί η κατάστασή σας.

Η γρίπη είναι μια σοβαρή ασθένεια και η στενή, σωματική επαφή αυξάνει τις πιθανότητες να την περάσεις στον/ στην σύντροφό σου. Οι περισσότεροι άνθρωποι με γρίπη δεν έχουν την ενέργεια να κάνουν σεξ ούτως ή άλλως. Πιθανότατα θα το απολαύσετε πολύ περισσότερο αν περιμένετε μέχρι να νιώσετε και πάλι υγιείς.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ECDC: Προστατέψετε την υγεία σας το καλοκαίρι από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) που αυξάνονται ανησυχητικά, ειδικά μεταξύ των νέων κατά την θερινή περίοδο.

Κάπνισμα: 2 βίντεο για τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Με το μήνυμα «Η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει», η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία καλεί σε συλλογική προσπάθεια για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από το κάπνισμα.

«Echoes – Αντίλαλοι»: Έκθεση φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου

Το Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Νέων Ενηλίκων με Νεοπλασματικές Ασθένειες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, διοργανώνει τη 2η Έκθεση Φωτογραφίας του Εργαστηρίου Φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου με τίτλο: «Echoes – Αντίλαλοι».