Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Ηχηρό μήνυμα κατά του καπνίσματος

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) συχνά αποκαλείται και νόσος των καπνιστών, καθώς σχετίζεται με το κάπνισμα σε ποσοστά έως και 90%.

Ηχηρό μήνυμα για τη διακοπή και τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος στέλνει η φετινή καμπάνια ευαισθητοποίησης της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου.

Μέσα από ένα ευφάνταστο video για τα social media, η καμπάνια αναδεικνύει την άμεση σύνδεση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) με το κάπνισμα, επισημαίνοντας τα οφέλη της διακοπής του για την γενική υγεία αλλά και το προσδόκιμο ζωής (https://www.youtube.com/watch?v=hNRQZBm6QL8&t=4s).

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα νοσημάτων με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα, ενώ συχνά αποκαλείται και νόσος των καπνιστών, καθώς σχετίζεται με το κάπνισμα σε ποσοστά έως και 90%. Σε σχετικές έρευνες, έχει αναφερθεί ότι το 45-63% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα εμφανίζουν ΧΑΠ, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 436.000 άτομα ζουν με τη νόσο.

Ο ΠΟΥ κατατάσσει τη ΧΑΠ ως μια από τις πέντε πιο επικίνδυνες ασθένειες, με τις τοξίνες του τσιγάρου να αποδυναμώνουν την άμυνα των πνευμόνων απέναντι σε λοιμώξεις. Σημειώνεται επίσης ότι οι γυναίκες καπνίστριες είναι σχεδόν 13 φορές πιο πιθανό να προσβληθούν θανάσιμα από τις μη καπνίστριες.

Πρωταρχικό μέλημα για την αντιμετώπιση της νόσου αποτελούν η γενική στροφή προς ένα καλύτερο τρόπο ζωής, μέσα και από διακοπή του καπνίσματος, η πρόληψη με τη διενέργεια τακτικών εξετάσεων στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς φυσικά και η εγγραμματοσύνη του γενικού πληθυσμού μέσα από αντίστοιχες ολιστικές ενέργειες ενημέρωσης.

Με βασικό πυλώνα δράσεών της τη σωστή και τεκμηριωμένη ενημέρωση των ασθενών αλλά και του γενικού πληθυσμού για ζητήματα Δημόσιας Υγείας, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υπογραμμίζει με τη φετινή καμπάνια την ανάγκη υιοθέτησης ενός καλύτερου τρόπου ζωής, προς όφελος των πολιτών και του Συστήματος Υγείας.

Η καμπάνια υλοποιείται με την Υποστήριξη του Ομίλου Affidea και της AstraZeneca Greece.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ECDC: Προστατέψετε την υγεία σας το καλοκαίρι από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) που αυξάνονται ανησυχητικά, ειδικά μεταξύ των νέων κατά την θερινή περίοδο.

Κάπνισμα: 2 βίντεο για τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Με το μήνυμα «Η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει», η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία καλεί σε συλλογική προσπάθεια για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από το κάπνισμα.

«Echoes – Αντίλαλοι»: Έκθεση φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου

Το Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Νέων Ενηλίκων με Νεοπλασματικές Ασθένειες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, διοργανώνει τη 2η Έκθεση Φωτογραφίας του Εργαστηρίου Φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου με τίτλο: «Echoes – Αντίλαλοι».