Πότε το σώμα μας έχει κάτι σοβαρό να μας πει

Σοβαρές ενδείξεις που δεν πρέπει να αγνοήσουμε

Εμπιστευθείτε τη διαίσθησή σας

Σε ότι αφορά την υγεία μας, πρώτο και κύριο λόγο έχει το ίδιο μας το σώμα. Το ένστικτο και η διαίσθηση είναι από τα  βασικότερα όπλα μας. Παρατηρώντας λοιπόν το σώμα μας μπορούμε συνήθως να αντιληφθούμε πότε μια κατάσταση είναι σοβαρή. Όταν νιώσουμε κάτι τέτοιο, καλό είναι να επισκεφθούμε τον γιατρό μας.

Πόνος στο στήθος

Στην περίπτωση που νιώσετε πόνο ή σφίξιμο στο στήθος, επαναλαμβανόμενο ή παρατεταμένο  (διάρκειας πάνω από 2-3 λεπτά),  καλέστε επειγόντος γιατρό ή ασθενοφόρο. Το ενδεχόμενο να μετακινηθείτε  μόνος σας στο νοσοκομείο δεν είναι καλή ιδέα μιας και η κατάστασή σας μπορεί να απαιτεί τον ανάλογο ιατρικό εξοπλισμό.

Δυσκολία στην αναπνοή

Όταν αυτή είναι ξαφνική και έντονη μπορεί να σημαίνει καρδιακή προσβολή ή πνευμονική εμβολή (θρόμβος αίματος στον πνεύμονα), ειδικά εάν συνοδεύεται από ναυτία, πόνο στο στήθος ή τάση λιποθυμίας. Πρόκειται για επείγον περιστατικό που χρήζει άμεσης ιατρικής βοήθειας.

Προβλήματα όρασης

Εάν ξαφνικά η όρασή σας θολώσει ή χαθεί εντελώς ή εάν έχετε προβλήματα όρασης σε συνδυασμό με έντονο πονοκέφαλο, ναυτία, μούδιασμα, αδυναμία, σύγχυση ή πρόβλημα στην ομιλία πρέπει να μεταβείτε στο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό. Όλα τα παραπάνω είναι ενδείξεις εγκεφαλικού επεισοδίου και η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή του μπορεί να αποβούν σωτήριες.

Έγκαυμα

Ένα έγκαυμα πρώτου βαθμού – η γενική του εικόνα είναι ερυθρότητα, πρήξιμο και ήπιος πόνος – μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπιστεί στο σπίτι. Όμως δεν ισχύει το ίδιο για εγκαύματα που εκτείνονται σε μεγάλη επιφάνεια του σώματος ή του προσώπου και για εγκαύματα δευτέρου (εμφανίζουν  φουσκάλες, κηλίδες στο δέρμα) ή τρίτου βαθμού (φτάνουν έως τις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος).

Εμετός

Σπεύσατε στα επείγοντα αν ο εμετός περιέχει αίμα ή αν συνοδεύεται από συμπτώματα έντονου πονοκέφαλου, κοιλιακού άλγους, σύγχυσης, λαχανιάσματος ή ταχυκαρδίας. Σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών, οι εμετοί που διαρκούν πάνω από λίγες ώρες αποτελούν ανησυχητικό σημάδι και μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση. Οι ενήλικες και τα παιδιά άνω των 6 ετών θα πρέπει να ανησυχήσουν σε περίπτωση που οι εμετοί επιμείνουν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ή συνοδεύονται από  υψηλό πυρετό (πάνω από 38,5 σε ενήλικες και πάνω από 39 σε παιδιά).

Τραυματισμός στο κεφάλι

Εάν, μετά από χτύπημα, ψηλαφείτε εξόγκωμα στο σημείο μην το πάρετε αψήφιστα. Ειδικά αν ακολουθήσει κάποια κρίση, λιποθυμία, επίμονος πονοκέφαλος, τάση για εμετό ή σύγχυση στο λόγο και τις κινήσεις σας πρέπει άμεσα να σας εξετάσει κάποιος ειδικός.

Βαθύ κόψιμο

Εάν φαίνεται ο λιπώδης ιστός κάτω από την πρώτη στιβάδα του δέρματος, θα χρειαστείτε ράμματα. Επίσης δε θα πρέπει να αγνοείτε τραύματα που δεν επουλώνονται ή βρίσκονται στο πρόσωπο, στο λαιμό, στα γεννητικά όργανα ή σε κάποια άρθρωση. Επείγουσας περίθαλψης χρήζουν και οι τραυματισμοί που προήλθαν από δάγκωμα ζώου ή ανθρώπου, από μολυσμένο ή σκουριασμένο αντικείμενο ή προκάλεσαν ακατάσχετη αιμορραγία.

Πόνος στο στομάχι

Ένας ξαφνικός και οξύς πόνος στο στομάχι με διάρκεια πάνω από 30 λεπτά θα πρέπει να σας ανησυχήσει. Μπορεί να είναι σύμπτωμα οξείας σκωληκοειδίτιδας, η οποία χρειάζεται γρήγορη αντιμετώπιση.

Πόνος ή πρήξιμο στους όρχεις

Ένα τέτοιο σύμπτωμα προκαλείται συνήθως από τραυματισμό ή λοίμωξη, ωστόσο πρέπει να ανησυχήσετε εάν δεν υποχωρήσει μετά από εύλογο χρονικό διάστημα – αναλόγως την περίπτωση. Ειδικά εάν αισθάνεστε κάποιο εξόγκωμα στην περιοχή, έχετε ναυτία, εμετούς ή πυρετό μπορεί να είναι ένδειξη πιο σοβαρών προβλημάτων και πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια.

Υψηλός πυρετός

Για τα βρέφη έως τριών μηνών θερμοκρασίες άνω του 38 είναι ανησυχητικές.  Για τα παιδιά έως τριών ετών ανησυχούμε όταν η θερμοκρασία σώματος ξεπεράσει τους 39 και για τους ενήλικες όταν ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.

Σύγχυση ή ξαφνική δυσκολία στην εκφορά λόγου

Πρόκειται για δύο από τα πιο κοινά συμπτώματα του εγκεφαλικού. Πρέπει να σας παρασχεθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες μιας και οι πρώτες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την εξέλιξη ενός τέτοιου περιστατικού. Άλλα συμπτώματα είναι ξαφνικά προβλήματα στο περπάτημα ή στην ισορροπία, έντονος πονοκέφαλος, κρέμασμα της μίας πλευράς του προσώπου και μούδιασμα ή αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος.

Σπάσιμο οστού

Το σπάσιμο αποτελεί επείγον περιστατικό όταν το κόκκαλο διαπεράσει το δέρμα σας ή όταν το σώμα παραμορφωθεί, μουδιάσει και μελανιάσει στο συγκεκριμένο σημείο. Άμεσες ενέργειες απαιτεί και το σπάσιμο οστού που βρίσκεται στο λαιμό, στο κεφάλι, στην πλάτη ή που έχει προκαλέσει ακατάσχετη αιμορραγία.

Επιληψία

Στην περίπτωση που εκδηλώσετε επιληπτική κρίση για πρώτη φορά, ειδικά εάν είστε έγκυος ή πάσχετε από διαβήτη, θα χρειαστείτε επειγόντως ιατρική φροντίδα. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση που παθαίνετε επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Εάν πάσχετε από νόσο που γνωρίζετε ότι προκαλεί επιληπτικές κρίσεις, ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας.

Αιμορραγία μήτρας κατά την εγκυμοσύνη

Οι κηλίδες αίματος ή μια ελαφριά αιμορραγία στο πρώτο τρίμηνο δε συνιστούν ανησυχητικά σημάδια, ωστόσο καλό είναι να τα αναφέρετε στο γυναικολόγο σας. Αυτό που θα πρέπει να σας κάνει να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα είναι η έντονη αιμορραγία, οι κράμπες, η ζάλη και ο πόνος στην κοιλιακή χώρα ή στη λεκάνη σας.

Ειδική περίπτωση: Τραυματισμός και λήψη αντιπηκτικών

Όταν λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή ακόμη κι ένας μικροτραυματισμός μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό περιστατικό. Έτσι, αν μετά από τραυματισμό αισθανθείτε δύσπνοια, λαχάνιασμα, ταχυκαρδία, υπνηλία, λιποθυμία ή ζάλη αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.  Επίσης αν οι μώλωπες μεγαλώνουν ή σας πονούν είναι πιθανό να έχετε πάθει εσωτερική αιμορραγία, κατάσταση που επίσης απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση.

 

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ECDC: Προστατέψετε την υγεία σας το καλοκαίρι από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) που αυξάνονται ανησυχητικά, ειδικά μεταξύ των νέων κατά την θερινή περίοδο.

Κάπνισμα: 2 βίντεο για τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Με το μήνυμα «Η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει», η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία καλεί σε συλλογική προσπάθεια για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από το κάπνισμα.

«Echoes – Αντίλαλοι»: Έκθεση φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου

Το Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Νέων Ενηλίκων με Νεοπλασματικές Ασθένειες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, διοργανώνει τη 2η Έκθεση Φωτογραφίας του Εργαστηρίου Φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου με τίτλο: «Echoes – Αντίλαλοι».