Η βιταμίνη U είναι ένας όρος που εισήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 1950 για να προσδιορίσει μια ένωση που βρέθηκε στον χυμό λάχανου.
Παρά το όνομά της, η βιταμίνη U δεν είναι στην πραγματικότητα βιταμίνη, αλλά μάλλον παράγωγο του αμινοξέος μεθειονίνη. Υπάρχουν διάφορα παράγωγα μεθειονίνης που συχνά ονομάζονται βιταμίνη U και τα οποία περιλαμβάνουν: S-μεθυλμεθειονίνη (SMM), σουλφόνιο μεθυλμεθειονίνης (SMM) και 3-αμινο-3-καρβοξυπροπυλ διμεθυλσουλφόνιο.
Η βιταμίνη U είναι διαθέσιμη όχι μόνο ως συμπλήρωμα, αλλά βρίσκεται επίσης και σε διάφορα τρόφιμα, ιδιαίτερα στα σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο.
Επιπλέον, οι εταιρείες καλλυντικών συχνά το προσθέτουν σε ορισμένες κρέμες, ορούς, μάσκες προσώπου και άλλα προϊόντα ομορφιάς.
Οφέλη και χρήσεις
Η βιταμίνη U προβάλλεται συχνά ως θεραπεία για τα έλκη στομάχου, αν και χρησιμοποιείται επίσης και για τη βελτίωση της πέψης, την ενίσχυση της υγείας του ανοσοποιητικού, την προστασία από τις τροφικές αλλεργίες, τη μείωση της χοληστερόλης και την επίσπευση της επούλωσης των πληγών. Ωστόσο, οι έρευνες γύρω από τη δράση της είναι περιορισμένες.
Μόνο λίγα από αυτά τα οφέλη υποστηρίζονται τουλάχιστον επί του παρόντος από τα επιστημονικά δεδομένα και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες γύρω από το θέμα.