Παγκόσμια Hμέρα γραφής Braille

-Η Παγκόσμια Ημέρα γραφής Braille γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Ιανουαρίου, ημέρα γέννησης του εφευρέτη του κώδικα Louis Braille. Σκοπός του εορτασμού είναι να τονιστεί η σημασία της γραφής Braille για την επικοινωνία των ανθρώπων με πλήρη ή μερική τύφλωση, ως μέσου υλοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

-Ο Braille ανέπτυξε ένα σύστημα κώδικα απτικής αφής που επιτρέπει στους τυφλούς να διαβάζουν και να γράφουν. Ο ίδιος, τυφλώθηκε σε μικρή ηλικία και στα δυο μάτια εξαιτίας ενός ατυχήματος, ωστόσο κατάφερε να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια μέσω της ισχυρής του θέλησης. Ο Braille παρουσίασε τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς του στους συνομηλίκους του, για πρώτη φορά το 1824, σε ηλικία μόλις 15 χρονών.

-Η γραφή Braille διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων με αναπηρία όρασης, αφού τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε βιβλιογραφία, να μελετήσουν και να διαβάσουν όπως ακριβώς και οι βλέποντες.

-Η γραφή Braille είναι μια αντικατάσταση του γραμματικού αλφάβητου που χρησιμοποιεί συνδυασμούς ανάγλυφων κουκκίδων (στιγμών) για την αναπαράσταση των χαρακτήρων του αλφαβήτου επάνω στο χαρτί. Οι κουκκίδες είναι ανάγλυφες, ώστε τα άτομα με αναπηρία όρασης να μπορούν να διαβάσουν χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά τους για να νιώσουν τα μοτίβα των κουκκίδων.

-Το σύστημα Braille έχει έξι ανάγλυφες κουκκίδες σαν το κεφαλάκι μιας καρφίτσας. Είναι τοποθετημένες ανά τρεις και μ’ αυτές γίνονται 63 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γράμματα και τους αριθμούς. Οι 63 διαφορετικοί συνδυασμοί των κουκκίδων μπορούν να αποδοθούν σε πολλές γλώσσες.

-Η γραφή Braille διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, όπως ακριβώς και η γραφή των βλεπόντων.

-Η πρώτη επίσημη καθιέρωση του κώδικα Braille για την ελληνική γλώσσα έγινε το 1948.

-Το άρθρο 65 του Ν. 4488/2017 αναγνωρίζει την ελληνική γραφή Braille ως τρόπο γραφής των Ελλήνων τυφλών πολιτών και θεσπίζει την υποχρέωση του κράτους να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προώθησή της και την κάλυψη όλων των αναγκών επικοινωνίας των ως άνω πολιτών.

-Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) είναι ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα, ο οποίος εκδίδει εκπαιδευτικά βιβλία στη γραφή Braille για τυφλούς μαθητές και τα διανέμει δωρεάν σε όλη τη χώρα, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο, τη γνώση. Το ΚΕΑΤ παρέχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον εκμάθησης για μαθητές και ενήλικες με αναπηρία όρασης, αλλά και για βλέποντες εκπαιδευτικούς που θέλουν να υποστηρίξουν τους μαθητές τους.

-Ανάμεσα στις υπηρεσίες που παρέχει το ΚΕΑΤ συγκαταλέγεται και η μετατροπή βιβλίων, ελληνικών και ξενόγλωσσων, σε προσβάσιμη μορφή Braille για τους μαθητές με οπτική αναπηρία. Η συγκεκριμένη υπηρεσία καλύπτει με βιβλία τους μαθητές με αναπηρία όρασης όλων των βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης σε εθνικό επίπεδο.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Δικαιώματα στην Πράξη»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την καθολική πρόσβαση στην Υγεία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και η ΑΜΚΕ Cohesion Network 2gether (Co2gether), παρουσίασαν το νέο καινοτόμο έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: Προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα».

Πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας: Ξεπερασμένη επιστημονικά η προσέγγιση Βαρτζόπουλου

Με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου για τις γυναικοκτονίες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Βασίλης Μποζίκας σε ανάρτησή του στο Facebook χαρακτήρισε την προσέγγιση του υφυπουργού Υγείας «ξεπερασμένη επιστημονικά».

ΕΟΔΥ: Αυξημένος κίνδυνος Δάγκειου πυρετού σε ταξιδιώτες σε ενδημικές χώρες του εξωτερικού

Ο ΕΟΔΥ ενημερώνει και προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης Δάγκειου πυρετού σε άτομα που ταξιδεύουν, επισκέπτονται ή διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού όπου ενδημεί η νόσος και συνιστά συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης.