Βλέπω συχνά «μυγάκια». Είναι σοβαρό;

 

Γράφει ο Βασίλης Παπαδόπουλος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Συχνά με επισκέπτονται ασθενείς και μου αναφέρουν ότι βλέπουν «μυγάκια», τριχούλες, σκούρες κηλίδες  ή συννεφάκια στο οπτικό τους πεδίο. Η αίσθηση αυτή είναι ακόμη πιο έντονη όταν υπάρχει ένα ανοιχτόχρωμο ή λευκό φόντο, όπως ένα λευκό χαρτί, ένα λευκό δωμάτιο ή ο γαλανός ουρανός. Συνήθως τα «μυγάκια» αυτά ακολουθούν τις κινήσεις των ματιών, αλλά συνεχίζουν να κινούνται, προς την φορά κατεύθυνσης της κίνησης, ακόμη και όταν το μάτι σταματήσει. Όταν το μάτι ακινητοποιηθεί τελείως, αυτά σιγά σιγά συνήθως καταβυθίζονται.

Τα «μυγάκια» ή μυοψίες ή floaters είναι εναιωρήματα που οφείλονται στην διαδικασία εκφύλισης του υαλώδους λόγω της ηλικίας. Το υαλώδες, είναι ένα ζελατινώδες υλικό που γεμίζει περίπου το 80% του βολβού του ματιού και το βοηθά να διατηρεί το στρογγυλό σχήμα του. Αυτό, με την ηλικία, διαφοροποιείται και συρρικνώνεται. Μικρά κομματάκια συμπαγούς υαλοειδούς γίνονται αντιληπτά από τον ασθενή σαν μυγάκια.

Τα «μυγάκια» στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μια συνηθισμένη κατάσταση και εντοπίζεται πιο συχνά στους ανθρώπους που πάσχουν από μυωπία, διαβήτη, ή που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη. Επίσης όπως προαναφέραμε, η ηλικία αποτελεί έναν επιπρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση τους.

Εν τούτοις, όταν αντιληφθούμε τα «μυγάκια» δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρές καταστάσεις όπως μόλυνση στο εσωτερικό του ματιού,  φλεγμονή όπως η ιρίτις ή ραγοειδίτις, ενδοφθάλμιες  αιμορραγίες, αμφιβληστροειδικές αποκολλήσεις ή ρωγμές του αμφιβληστροειδούς, καθώς και οφθαλμικές βλάβες λόγω κακώσεων.

Η κατάσταση μπορεί να είναι ακόμη πιο σοβαρή , όταν τα «μυγάκια» συνοδεύονται από λάμψεις ή φωτάκια ή αστραπές. Πολλές φορές τα «μυγάκια» και οι λάμψεις, μπορεί να είναι συμπτώματα μιας κατάστασης που αποκαλείται αποκόλληση υαλοειδικής μεμβράνης. Άλλοτε μπορεί να αποτελεί προοίμιο μιας διαδικασίας που οδηγεί σε ρωγμή ή και σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού.

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδή είναι μια πολύ σοβαρή για την όραση κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα. Καθυστέρηση αντιμετώπισης μπορεί να προκαλέσει ακόμη και απώλεια της όρασης.

Το άτομο που παρατηρεί επίμονα «μυγάκια», αύξηση του αριθμού τους ή/και λάμψεις πρέπει το συντομότερο δυνατόν να προσέλθει στον ειδικό οφθαλμίατρο. Ο γιατρός με διάφορες εξετάσεις που θα κάνει (βυθοσκόπηση, μελέτη βυθού με fundus camera, OCT κλπ), θα διαπιστώσει την φύση του προβλήματος ούτως ώστε να επιλεχθεί η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης και θεραπείας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Η υπέρταση ευθύνεται για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σημαντικό και ολοένα αυξανόμενο δημοσιονομικό πρόβλημα υγείας. Η επίπτωση της αυξάνεται λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής αλλά και του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης (κάπνισμα, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, ανθυγιεινή διατροφή κλπ).

Σε ποια ηλικία είναι αναγκαία η κολονοσκόπηση;

Για τους περισσότερους, η ηλικία προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινά στα 45 έτη. Η τρέχουσα σύσταση είναι κυρίως για άτομα μέσου κινδύνου, δηλαδή εκείνα που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή συμπτώματα.

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.