Κι όμως η πρεσβυωπία διορθώνεται!

Η πρεσβυωπία περιγράφει την αδυναμία του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού να προσαρμόζει την ισχύ του ώστε να εστιάζει σε κοντινή απόσταση. Συνήθως αρχίζει να εκδηλώνεται από την ηλικία των 40 ετών αλλά μπορεί να δώσει συμπτώματα-νωρίτερα ή αργότερα.

Δρ. Ηλίας Παπανδρέου MD PhD PgDipCRS(Dist) FEBOphth

Χειρουργός-Οφθαλμίατρος

Τιμολέοντος Βάσσου 17, 11521, Πλατεία Μαβίλη, Αθήνα

www.ophthalmo-iasis.gr

Δυνατότητες διόρθωσης

Ο πιο συχνός τρόπος διόρθωσης της πρεσβυωπίας είναι με τη χρήση διορθωτικών φακών. Υπάρχουν πολλές επιλογές τη διόρθωση της πρεσβυωπίας ανάλογα με το διαθλαστικό σφάλμα στη μακρινή απόσταση.

Οι επεμβάσεις για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας διακρίνονται βασικά σε 2 κατηγορίες :

  • στις επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στον κερατοειδή
  • και στις επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στον κρυσταλλοειδή φακό του ματιού

Όσον αφορά τον κερατοειδή η πιο κοινή μέθοδος είναι η διόρθωση με χρήση laser όπου εφαρμόζεται η τεχνική monovision. Αυτή περιλαμβάνει τη διόρθωση του ενός οφθαλμού για μακρινή όραση και του έτερου οφθαλμού για κοντινή/ενδιάμεση όραση. Συνήθως προτιμάται η ενδιάμεση όραση καθώς  αφενός επιτρέπει καλύτερη συνεργασία των δύο οφθαλμών και αφετέρου οι περισσότερες δραστηριότητες (χρήση υπολογιστή, laptop, κινητού) αντιστοιχούν στην ενδιάμεση απόσταση (60-70εκ). Αυτό σημαίνει ότι κατά περίπτωση ο ασθενής θα χρειαστεί μία μικρή διόρθωση για τη διάκριση λεπτομερειών σε πιο κοντινή απόσταση.

Όταν αναφερόμαστε σε επεμβάσεις στον φακό του οφθαλμού συνήθως αναφερόμαστε στην αντικατάστασή του με τεχνητό ενδοφακό με επέμβαση ανάλογη της αφαίρεσης του καταρράκτη. Η τεχνική αυτή αναφέρεται ως clear lens extraction (CLE). Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν τρεις κυρίως επιλογές ενδοφακού:

  • Η χρήση μονοεστιακού ενδοφακού με διόρθωση του ενός οφθαλμού για μακρινή και ενός βαθμού για ενδιάμεση/κοντινή όραση (monovision)
  • Η χρήση πολυεστιακού (trifocal) ενδοφακού και στους δύο οφθαλμούς. Η τεχνική αυτή προσφέρει άριστη μακρινή και κοντινή όραση και καλή όραση στην ενδιάμεση απόσταση
  • Η χρήση πολυεστιακού (enhanced depth of focus/ EDOF) ενδοφακού και στους δύο οφθαλμούς. Σε αυτή την περίπτωση παρέχεται άριστη μακρινή και ενδιάμεση όραση και καλή κοντινή.
  • Αναφέρονται και παραλλαγές ή συνδυασμοί των παραπάνω φακών

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα σε νέους ασθενείς χωρίς θόλωση του φακού του οφθαλμού η ένθεση επιπλέων μόνιμων φακών (implantable collamer lens/ICL) χωρίς αφαίρεση του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού. Σε αυτή την περίπτωση είναι δυνατή η χρήση είτε monovision είτε πολυεστιακών ενδοφακών.

Από τα παραπάνω γίνεται λοιπόν εμφανές ότι αν και η αποκατάσταση της φυσικής ικανότητας του φακού του οφθαλμού να αλλάζει την εστίαση ανάλογα με την απόσταση δεν είναι εφικτή, υπάρχει μια πληθώρα επιλογών που επιτρέπουν στον πρεσβυωπικό ασθενή να απαλλαγεί σε άλλοτε άλλο βαθμό από την χρήση διορθωτικών γυαλιών. Είναι προφανές ότι ο λεπτομερής έλεγχος από οφθαλμίατρο εξειδικευμένο στην διαθλαστική χειρουργική και η συζήτηση των επιλογών με τον ασθενή εξασφαλίζουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και την ικανοποίηση του ασθενούς.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Η υπέρταση ευθύνεται για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σημαντικό και ολοένα αυξανόμενο δημοσιονομικό πρόβλημα υγείας. Η επίπτωση της αυξάνεται λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής αλλά και του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης (κάπνισμα, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, ανθυγιεινή διατροφή κλπ).

Σε ποια ηλικία είναι αναγκαία η κολονοσκόπηση;

Για τους περισσότερους, η ηλικία προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινά στα 45 έτη. Η τρέχουσα σύσταση είναι κυρίως για άτομα μέσου κινδύνου, δηλαδή εκείνα που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή συμπτώματα.

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.