Πότε να κάνω βελονισμό;

Διαβάστε σε ποιες παθήσεις ενδείκνυται ο βελονισμός, που μπορεί να βοηθήσει και ποιες είναι  οι συχνότερες αιτίες επίσκεψης σε ένα ιατρείο βελονισμού

Γράφει η Δρ. Κωνσταντίνα Θεοδωράτου Γενικός Ιατρός Βελονίστρια MSc στον Βελονισμό Ιατρ. Ψυχολογία Σύμβουλος Ολοκληρωμένης Ιατρικής

Για ποιες παθήσεις ενδείκνυται

Στη γενέτειρα του ο βελονισμός εφαρμόζεται σε όλες τις παθολογικές καταστάσεις, σε όλες τις περιπτώσεις που μπορούμε να πάρουμε φάρμακα, αντί για αυτά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) εξέδωσε το έτος 1990 έναν πρώτο κατάλογο ενδείξεων για τη χρήση του βελονισμού.

Λίγα χρόνια αργότερα, η IASP (Διεθνής Εταιρεία για τη μελέτη του πόνου) συμπλήρωσε ή και τροποποίησε τον κατάλογο αυτό, για να έρθει μόλις πριν από λίγο καιρό το Ν.Ι.Η. (Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας Αμερικής) να εκδώσει μια σειρά ενδείξεων για τη χρήση του βελονισμού

Τα περισσότερα ιατρεία πόνου της Ελλάδας (Σισμανόγλειο, Νίκαια, Ευαγγελισμός, Αιγινίτειο, Λαϊκό, Γενικό Κρατικό Γεώργιος Γεννηματάς, ΑΧΕΠΑ, ΚΑΤ κ.λ.π.) και του εξωτερικού χρησιμοποιούν βελονισμό ή ηλεκτροβελονισμό για την αντιμετώπιση του οξέος και χρόνιου πόνου.

Συχνότερες αιτίες επίσκεψης σε ένα ιατρείο βελονισμού είναι:

Πόνοι: νευραλγία τριδύμου, κεφαλαλγία-ημικρανία, αυχενικό σύνδρομο-ίλιγγος, οσφυαλγία-ισχιαλγία, περιαρθρίτιδα ώμου, τενοντίτιδα, επικονδυλίτιδα, καρπιαίο σύνδρομο, οστεοαρθρίτιδα, τραυματισμοί-αθλητικές κακώσεις.

  • Αναπνευστικά προβλήματα: βήχας, αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα, ιγμορίτιδα
  • Γαστρεντερικά προβλήματα: γαστρίτιδα, έλκος, σπαστική κολίτιδα, διάρροια-δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες
  • Γυναικολογικά προβλήματα: δυσμηνόρροια, αμηνόρροια, σύνδρομο εμμηνόπαυσης , υπογονιμότητα
  • Νευρολογικά προβλήματα: άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία, ανορεξία, κόπωση
  • Αλλεργίες: αναπνευστικού, δερματολογικές
  • Εξαρτήσεις: διακοπή ουσιών, μείωση όρεξης
  • Αισθητική: χαλάρωση,ρυτίδες, ανάπλαση κολλαγόνου, κυτταρίτιδα

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.