Πως να αποτρέψετε μια λιποθυμία  

Είστε από αυτούς που έχουν τη λιποθυμία στο… τσεπάκι; Δείτε πώς θα παραμένετε όρθιοι, κάθε φορά που νιώθετε τον κόσμο να χάνεται γύρω σας.

Η όρασή σας θολώνει, το κεφάλι σας γυρίζει, οι μύες σας αποδυναμώνονται και, στη συνέχεια, το απόλυτο σκοτάδι. Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που είναι επιρρεπείς στη λιποθυμία, γνωρίζετε πόσο τρομακτική μπορεί να είναι η εμπειρία της απώλειας των αισθήσεων. Και ενώ μπορεί να φαίνεται ότι δεν είστε σε θέση να τη σταματήσετε, αυτό δεν ισχύει απαραίτητα πάντα.

Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μπορείτε τελικά να σταθείτε στα πόδια σας μέσω μιας ιδιαίτερης μορφής εισπνοής, μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε ζάλη.

Μία από τις πιο κοινές αιτίες της λιποθυμίας είναι η αιφνίδια πτώση της πίεσης του αίματος ή του ρυθμού της καρδιάς. Η κατάσταση αυτή, η οποία ονομάζεται αγγειοπνευμονογαστρική συγκοπή, τείνει να συμβαίνει σε περίπτωση παρατεταμένης ορθοστασίας ή όταν κανείς σηκώνεται απότομα όρθιος. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, δυο έντονες αλλά σύντομες εισπνοές (σα να μυρίζετε κάτι ή σαν λαχάνιασμα), ενώ έχετε το στόμα σας κλειστό, μπορούν να σταματήσουν τη συγκοπή στη διαδρομή, υποστηρίζουν οι ερευνητές από τη Σλοβακική Δημοκρατία, οι οποίοι δοκίμασαν αυτήν την θεωρία σε δύο γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων λιποθυμικών επεισοδίων.

«Οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα λιποθυμία συμβουλεύονται να αποφεύγουν να σηκώνονται απότομα και να στέκονται όρθιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όσοι έχουν πρόδρομα συμπτώματα, όπως αδυναμία, εφίδρωση ή οπτικές διαταραχές συνιστάται να σταυρώνουν τα πόδια τους ή να σφίγγουν τις γροθιές τους, προκειμένου να αυξηθεί ο καρδιακός ρυθμός τους και τα επίπεδα της πίεσης του αίματός τους. Τώρα, λέμε στους ασθενείς να παίρνουν και σύντομες εισπνοές για να αποτρέψουν ένα λιποθυμικό επεισόδιο. Αυτή ήταν μία μικρή προκαταρκτική μελέτη και θα επιβεβαιώσουμε τα ευρήματά μας σε ένα μεγαλύτερο αριθμό ασθενών», δήλωσε η δρ Marta Bavolarova, καρδιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Louis Pasteur στο Κόσιτσε, η οποία παρουσίασε τη μελέτη, στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Οξείας Καρδιαγγειακής Φροντίδας.

Μην ξεχνάτε, ωστόσο, ότι κάθε λιποθυμικό επεισόδιο θα πρέπει να διερευνάται από ειδικό, εάν οι λιποθυμίες σας δεν έχουν ήδη διαγνωστεί ως «αθώες» (επίσης από ειδικό).

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.