Αντιμετωπίστε την τενοντίτιδα (και) με σωστή διατροφή!

Με τον όρο τενοντίτιδα ή τενοντοπάθεια αναφερόμαστε στις παθήσεις των τενόντων που κυμαίνονται από έναν οξύ τραυματισμό ή ρήξη έως μία χρόνια καταπόνηση και φλεγμονή.  Η τενοντίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε σημείο του σώματος μας ενώ οι πιο συχνές περιοχές είναι ο ώμος, ο καρπός, το γόνατο, ο αγκώνας, το ισχίο και η άρθρωση της ποδοκνημικής.

Οι περισσότερες περιπτώσεις τενοντίτιδας θεραπεύονται επιτυχημένα με την ξεκούραση, την φυσιοθεραπεία και τα φάρμακα για την μείωση του πόνου. Σύμφωνα με έρευνες και οι ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να συμβάλλουν  σημαντικά στη θεραπεία της τενοντίτιδας.

Από τον ορθοπαιδικό χειρούργο Παναγιώτη Παπαδόπουλο και τον διαιτολόγο Πάρη Παπαχρήστο

Μία κατάλληλα σχεδιασμένη διατροφή πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση φαίνεται να είναι ευεργετική για τη μείωση των δυσάρεστων συμπτωμάτων της τενοντίτιδας.

Τα βασικά θρεπτικά συστατικά που παρουσιάζουν τα περισσότερα οφέλη είναι:

-Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στην επιδιόρθωση των ιστών, καθώς και στη μείωση του αισθήματος του πόνου και της κόπωσης. Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα.

Υπάρχουν 20 αμινοξέα στη φύση, εκ των οποίων τα 9 θεωρούνται απαραίτητα και πρέπει να τα λάβεις από τη διατροφή σου, καθώς δεν τα συνθέτει ο οργανισμός από μόνος του.

Η πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα σε επαρκείς ποσότητες. Τα φυτικά τρόφιμα περιέχουν επίσης και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα — ωστόσο, εκτός από μερικές εξαιρέσεις, τα περισσότερα προσφέρουν, συνήθως, μια περιορισμένη ποσότητα τουλάχιστον ενός από αυτά.

Ενδεικτικές πηγές πρωτεϊνών:

  • Κοτόπουλο
  • Κρέας
  • Ψάρι
  • Γαλακτοκομικά
  • Αυγά
  • Όσπρια
  • Ξηροί καρποί & σπόροι

-Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά. Συμμετέχει, επίσης στη σύνθεση του κολλαγόνου και των πρωτεογλυκανών.

Και τα δύο αυτά είδη πρωτεϊνών βοηθούν στη διατήρηση της ελαστικότητας και της ομαλής λειτουργία των αρθρώσεων, μειώνοντας τον κίνδυνο για σχηματισμό φλεγμονών.

Σε ποια τρόφιμα βρίσκεται:

  • Φρούτα και κυρίως τα εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι και το λεμόνι, το ακτινίδιο, η φράουλα
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Ντομάτα
  • Πιπεριά
  • Γλυκοπατάτα

-Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα από τα μέταλλα που βοηθά στην ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών.

Σε ποια τρόφιμα τον συναντάμε:

  • Κρέας & κοτόπουλο
  • Οστρακοειδή
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Όσπρια
  • Ξηροί καρποί
  • Δημητριακά ολικής αλέσης

-Ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 λιπαρά οξέα ανήκουν στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αναφέρονται και ως «απαραίτητα», καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός στερείται των ενζύμων που απαιτούνται για την παραγωγή τους και πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής.

Έχουν συνδεθεί με πολλές ευεργετικές δράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό, μια εκ των οποίων είναι η μείωση της φλεγμονής.

Ποιες είναι οι πηγές τους:

  • Λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός)
  • Καρύδια
  • Λιναρόσπορος
  • Οστρακοειδή
  • Ιχθυέλαια
  • Σπόροι chia

-Κουρκουμίνη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνητικών μελετών η κουρκουμίνη έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Η κουρκουμίνη αποτελεί το βασικό συστατικό του κουρκουμά. Φαίνεται πως συμβάλλει στον περιορισμό της φλεγμονής και ρυθμίζει την κυτταρική ανάπτυξη και την απόπτωση.

Για να αυξήσετε την κατανάλωση κουρκουμίνης προσθέστε κουρκουμά στη μαγειρική σας. Πέρα από τα οφέλη που θα λάβετε, με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσετε τη γεύση και το χρώμα των πιάτων σας.

-Κάλιο & μαγνήσιο

Το κάλιο και το μαγνήσιο μπορούν να επιταχύνουν την επούλωση, να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των μυών, να βελτιώσουν την κυκλοφορία και να προάγουν τη χαλάρωση. Θα τα βρείτε σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, θαλασσινά και ολικής άλεσης δημητριακά.

Τι χρειάζεται να αποφύγετε

Ορισμένες διατροφικές συνήθειες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα. Είναι καλό να αποφεύγετε τροφές και ροφήματα με προφλεγμονώδη δράση, όπως:

  • Αλκοόλ & σακχαρούχα αναψυκτικά
  • Επεξεργασμένα δημητριακά, όπως το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά
  • Κόκκινο & επεξεργασμένο κρέας
  • Τηγανιτά τρόφιμα
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως πατατάκια, γλυκά & αλμυρά αρτοπαρασκευάσματα

Τι να κρατήσετε

Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης και θρεπτικής διατροφής μπορεί να συμβάλει στη γρήγορη αποκατάσταση και αντιμετώπιση της τενοντίτιδας. Η ποικιλία είναι το κλειδί για να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για να διατηρήσει τη σωματική και πνευματική ευεξία!

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πως να αποφύγουμε τα παιδικά ατυχήματα το Πάσχα

Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» μας δίνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγουμε τα παιδικά ατυχήματα το Πάσχα.

ΕΦΕΤ: Τι να προσέχουν οι καταναλωτές κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα

Σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΦΕΤ, κατά την περίοδο του Πάσχα οι καταναλωτές είναι σημαντικό να δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των τροφίμων ώστε να ελαχιστοποιείται η επικινδυνότητα των τροφιμογενών νοσημάτων και η σπατάλη των τροφίμων.

Κέντρο Παιδιού και Εφήβου: 6 podcast για ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών και εφήβων

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου δημιούργησε έξι ηχητικά αρχεία τύπου podcast, με στόχο  την καλλιέργεια δεξιοτήτων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών και εφήβων.