Πως μπορώ να περιορίσω την εξέλιξή της μυωπίας στο παιδί μου;

Η μυωπία είναι μία κοινή πάθηση των ματιών σε παιδιά, κυρίως στις ηλικίες  6 έως 14 ετών. Όσο νωρίτερα ένα παιδί αποκτά μυωπία τόσο πιθανότερο είναι αυτή να εξελιχθεί, ιδίως εάν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση. Η μυωπία δεν μπορεί να αντιστραφεί, ωστόσο όπως μας εξηγεί στη συνέχεια η Χειρουργός Οφθαλμίατρος Μαρία Μποσινάκη,  υπάρχουν κάποιοι απλοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σταθερή και ανησυχητική αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης της μυωπίας παγκοσμίως, ιδιαίτερα στις σχολικές ηλικίες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δημοσιεύσει στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι μυωπικός μέχρι το 2050.

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι η μυωπία οφείλεται κυρίως στην κληρονομικότητα και σε γενετικούς παράγοντες. Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες, λόγω των αλλαγών στον τρόπο ζωής των παιδιών, που σε συνδυασμό με την ανατομία του οφθαλμού, μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση της. Η παρατεταμένη λοιπόν κοντινή εργασία, ειδικά σε tablets και κινητά και η μείωση του χρόνου απασχόλησης σε δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους παίζουν σημαντικό ρόλο.

Επομένως, για να μειώσουμε την εξέλιξη της μυωπίας συστήνεται:

-90 λεπτά δραστηριότητας σε εξωτερικό χώρο ημερησίως όπου το παιδί έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τη μακρινή του όραση και να έρθει σε επαφή με το φυσικό φως της ημέρας.

-Περιορισμός της παρατεταμένης κοντινής εργασίας ιδίως μπροστά σε υπολογιστές. Αυτό σημαίνει: καθόλου έκθεση για παιδιά μικρότερα των 2 ετών, μέχρι 1 ώρα την ημέρα για παιδιά 2-5 ετών και μέχρι 2 ώρες την ημέρα για παιδιά 5-18 ετών.

-Ετήσιος προληπτικός έλεγχος. Η πρώτη εξέταση στον οφθαλμίατρο είναι αναγκαίο να γίνει μέχρι τα 3-4 έτη και στη συνέχεια 1 ή 2 φορές ετησίως.

Οι συστάσεις αυτές έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τα παιδιά που εμφανίζουν μυωπία σε μικρή ηλικία, καθώς έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης υψηλότερων βαθμών μυωπίας

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.