Τι πρέπει να κάνω όταν το παιδί μου έχει πυρετό;

Ο πυρετός είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα στα παιδιά και σχεδόν πάντα προκαλεί ανησυχία και πανικό στους γονείς. Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνουμε όταν το παιδί μας έχει πυρετό και σε ποιες περιπτώσεις ο πυρετός είναι ένα «καμπανάκι κινδύνου» που μας προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά; Μας απαντά ο Παιδίατρος Ελευθέριος Μουτσάνας.

Ένα παιδί θεωρούμε ότι έχει πυρετό όταν η θερμοκρασία στη μασχάλη είναι μεγαλύτερη από 37,2˚C, η θερμοκρασία στο ορθό μεγαλύτερη από 38˚C ή η θερμοκρασία στο στόμα  ή το αυτί μεγαλύτερη από 37˚C.

Το παιδί πριν ανεβάσει πυρετό, συνήθως έχει ρίγος και είναι σχετικά χλωμό. Σ’ αυτή τη φάση θέλει ζεστασιά και σκέπασμα. Όταν ο πυρετός ανέβει, το παιδί κοκκινίζει, ζεσταίνεται και θέλει δροσιά. Γι’ αυτό και πρέπει να το ντύνουμε με ελαφρά ρούχα και να του εξασφαλίζουμε δροσερό περιβάλλον.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι που βοηθούν να ρίξουμε τον πυρετό του παιδιού. Αυτοί είναι:

-Ελαφρό ντύσιμο και δροσερό περιβάλλον.

-Υγρά από το στόμα, κατά προτίμηση δροσερά.

-Αντιπυρετικά φάρμακα. Πρέπει να χορηγούνται σε παιδιά μεγαλύτερα των τριών μηνών όταν ο πυρετός τους είναι ψηλότερος από 38,5˚ C και ταυτόχρονα είναι κακόκεφα, βαριανασαίνουν και δυσφορούν. Τα αντιπυρετικά δεν πρέπει να χορηγούνται σε απύρετα παιδιά με σκοπό να προλάβουν πιθανό πυρετό.

-Μπάνιο. Όταν ο πυρετός παραμένει πάνω από 40˚ C παρά τη χορήγηση αντιπυρετικού, τότε κάνουμε μπάνιο στο παιδί. Είναι προτιμότερο το ντους να είναι διάρκειας μισής ώρας. Η κατάλληλη θερμοκρασία του νερού είναι εκείνη που γίνεται καλύτερα ανεκτή από το παιδί (συνήθως 1-2˚C λιγότερη από τη θερμοκρασία του παιδιού) και σιγά-σιγά ελαττώνεται ώστε το νερό να γίνει δροσερό δηλαδή 30-32˚C. Το μπάνιο γίνεται στο ζεστό και κόκκινο παιδί. Δεν πρέπει να γίνεται σε παιδί που έχει ρίγος και κρυώνει. Μισή με μια ώρα πριν το μπάνιο πρέπει πάντοτε να δίνουμε αντιπυρετικό.

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε άμεσα τον παιδίατρό σας για τον πυρετό του παιδιού σας, ιδιαίτερα μάλιστα όταν:

-Το παιδί είναι μικρότερο των 2 ετών .

-Ο πυρετός του είναι 38,5˚- 40˚C.

-Το παιδί παραπονιέται για τσούξιμο ή πόνο στην ούρηση.

– Ο πυρετός διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες.

-Ο πυρετός διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες, αλλά το παιδί δεν έχει κανένα άλλο σύμπτωμα και δεν υπάρχουν άλλοι άρρωστοι στο σπίτι.

– Όταν υπάρχει ιστορικό πυρετικών σπασμών.

-Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία για την υγεία του παιδιού σας.

 

Πότε επικοινωνούμε ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ με τον παιδίατρο!

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο πυρετός είναι σύμπτωμα κάποιας αρρώστιας και όχι η ίδια η αρρώστια. Γι’ αυτό όταν ο πυρετός του παιδιού σας έχει τα πιο κάτω χαρακτηριστικά επικοινωνήστε οποιαδήποτε ώρα με τον παιδίατρό σας:

-Το παιδί είναι μικρότερο των τριών μηνών

-Ο πυρετός είναι πάνω από 40˚C

-Κλαίει απαρηγόρητα

-Ξυπνάει δύσκολα

-Είναι θολωμένο ή παραμιλά

-Έκανε σπασμούς

-Έχει εξάνθημα

-Αναπνέει δύσκολα και έχει δυσφορία

-Κάνει εμετούς

-Υπάρχει χρόνια αρρώστια που το κάνει ευάλωτο σε σοβαρή λοίμωξη

 

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.