Μαύρα κόπρανα: ποιες είναι οι αιτίες

Εάν παρατηρήσετε ότι έχετε μαύρα κόπρανα, αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάτι τόσο απλό όπως μια αλλαγή στη διατροφή σας ή ένα νέο φάρμακο που παίρνετε. Μερικές φορές, όμως, είναι σημάδι ενός ιατρικού προβλήματος που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Έχετε διαπιστώσει ότι έχετε μαύρα κόπρανα; Ακόμα κι αν νομίζετε ότι ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό, καλέστε πάντα το γιατρό σας εάν έχετε μαύρα.

Συμπληρώματα σιδήρου

Οι μαύρες αποχρώσεις στα κόπρανα μπορεί να είναι παρενέργεια των χαπιών σιδήρου που παίρνετε για την αναιμία — μια κατάσταση που συμβαίνει όταν δεν έχετε αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρετε οξυγόνο σε όλο το σώμα σας.

Άλλες παρενέργειες των συμπληρωμάτων σιδήρου είναι:

Στομαχόπονος

Ναυτία

Δυσκοιλιότητα

Καούρα

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα μετά τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου. Ίσως χρειαστεί να σταματήσετε ή να μεταβείτε σε διαφορετικό τύπο συμπληρώματος.

Τρόφιμα με σκούρο χρώμα

Μερικές φορές τα σκουρόχρωμα τρόφιμα πορκαλούν μαύρα κόπρανα. Αυτά περιλαμβάνουν: Μαύρη γλυκόριζα, σοκολάτα, βακκίνια, χυμός σταφύλι, παντζάρια. Το σκούρο χρώμα θα πρέπει να φύγει μόλις σταματήσετε να τρώτε το φαγητό που το προκάλεσε.

Φάρμακα με Βισμούθιο

Φάρμακα για στομαχικές διαταραχές, όπως το υποσαλικυλικό βισμούθιο περιέχουν βισμούθιο για να ηρεμήσει την κοιλιά σας. Το βισμούθιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα κόπρανα να χρωματίζονται μαύρα. Αυτό το σύμπτωμα είναι αβλαβές. Θα πρέπει να υποχωρήσει μόλις σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο.

Αιμορραγικό Έλκος

Το αιμορραγικό στομαχικό έλκος είναι η πιο κοινή αιτία που προκαλεί τα μαύρα κόπρανα. Το έλκος είναι μια ανοιχτή πληγή στο εσωτερικό του στομάχου ή του λεπτού εντέρου. Μερικές φορές αυτές οι πληγές αιμορραγούν. Αυτό μπορεί να κάνει τα κακά σας σκούρα. Το αίμα που εκτίθεται σε γαστρικά οξέα γίνεται μαύρο και σαν πίσσα (κολλώδες). Αυτό ονομάζεται μέλανα και είναι σημάδι αιμορραγίας από το ανώτερο γαστρεντερικό. Το αλκοόλ και τα ΜΣΑΦ και το ιπυλόριο αυξάνουν τον κίνδυνο για γαστρικά έλκη.  Άλλα σημάδια ότι έχετε έλκος περιλαμβάνουν: πόνος στην κοιλιά σας, πρησμένη κοιλιά, ρέψιμο, καούρα, ναυτία, εμετός ή εμετός που μοιάζει με κατακάθι καφέ. Ορισμένα φάρμακα για τα έλκη μειώνουν την ποσότητα του οξέος στο στομάχι σας. Άλλα το επικαλύπτουν και το προστατεύουν από τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν τα οξέα του στομάχου. Καλέστε το γιατρό σας εάν: Δείτε αίμα στα κακά σας ή στον εμετό σας, αν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, έχετε τάσεις λιποθυμίες, χάνετε βάρος χωρίς προσπάθεια για αυτό, χάσατε την όρεξή σας.

Σε κάθε περίπτωση επειδή οι αιτίες μπορεί πιο σπάνια να είναι και άλλες πιο σοβαρές, όπως λ.χ. καρκίνος αν το πρόβλημα επιμένει θα πρέπει να συμβουλευτείτε γαστρεντερολόγο.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Άμεση λύση στα προβλήματα των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία!

Δύο ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στις δομές «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία» - Κ.Δ.Α.Π.Α.μεΑ. επισημαίνει με επιστολή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία - ΕΣΑμεΑ στην υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Ζαχαράκη.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης υπέγραψε την Ανοιχτή Επιστολή του EURORDIS #ActRare2024

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης υπέγραψε την Ανοιχτή Επιστολή του Eurordis- Rare Diseases Europe #ActRare2024, η οποία απευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους επόμενους Ευρωπαίους ηγέτες, ενόψει της Ευρωπαϊκών Εκλογών.

1ο Επιστημονικό Συνέδριο «Recovery-Ανάκαμψη στην Ψυχική Υγεία. Συμπερίληψη και δικαιώματα»

Το  πρώτο επιστημονικό συνέδριο «Recovery- Ανάκαμψη στην Ψυχική Υγεία: Συμπερίληψη και δικαιώματα» θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Μαΐου 2024 στο Αμφιθέατρο του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, Νευρολογίας και Ιατρικής Ακρίβειας (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.).