Υπόταση: που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται

Μπορεί να οφείλεται σε κάποια παθολογική κατάσταση και ενδεχομένως να έχει συμπτώματα ή όχι. Μπορεί, όμως και να είναι απλώς φυσιολογική.

 

Υπόταση είναι η χαμηλή πίεση, δηλαδή το αντίθετο της υπέρτασης (υψηλή πίεση). Οι τιμές της πίεσης που καθορίζουν την υπόταση  είναι, σε γενικές γραμμές, αυτές κάτω των 100 mmHg (ή αλλιώς κάτω του 10)

Φυσιολογική υπόταση

 

Σε πολλές περιπτώσεις, τα άτομα (κυρίως παιδιά, νέοι και γυναίκες) φυσιολογικά έχουν χαμηλές τιμές πίεσης και αυτό δεν θεωρείται πρόβλημα.

Αντίθετα, όταν  κάποιος έχει φυσιολογική πίεση και ξαφνικά μειώνεται αρκετά απαιτείται διερεύνηση.

Ορθοστατική υπόταση

 

Παρατηρείται όταν το άτομο σηκώνεται, ύστερα από αρκετή ώρα σε ύπτια θέση. Η πτώση της πίεσης είναι αιφνίδια και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει, έντονη ζάλη, θόλωση, λιποθυμική τάση, ακόμα και λιποθυμία. Η ορθοστατική υπόταση μπορεί να οφείλεται σε κάποιο νόσημα, αλλά η αιτία της είναι συνήθως η λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων.  Περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν οφείλεται σε συγκεκριμένη αιτιολογία και εκδηλώνονται με ένα ήπιο αίσθημα ζάλης, δεν εμπνέουν καμία ανησυχία.

Άλλες  αιτίες

 

  • Φαρμακευτικές αγωγές (κυρίως αντιυπερτασικά αλλά και πολλά φάρμακα για τους καρδιοπαθείς)
  • Αναιμία
  • Αιμορραγία
  • Μεγάλη αφυδάτωση
  • Ορισμένες καρδιακές παθήσεις
  • Ενδοκρινολογικές παθήσεις
  • Πνευμονολογικές παθήσεις
  • Σπάνιες νευρολογικές παθήσεις
  • Εγκυμοσύνη
  • Υψηλές θερμοκρασίες ( ιδίως σε ανθρώπους που λαμβάνουν αντιυπερτασικά φάρμακα)

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.