Πασχαλινό τραπέζι: πως θα αποφύγουμε τις διατροφικές «παγίδες»

Στο γιορτινό τραπέζι του Πάσχα όλα επιτρέπονται! Ωστόσο, η απότομη μετάβαση από τη νηστίσιμη διατροφή σε μια διατροφή πλούσια σε χοληστερίνη και κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να προκαλέσει ένα είδος διατροφικού «σοκ» στον οργανισμό μας, συχνά με δυσάρεστες συνέπειες.

Η Αναστασία Μαργέλη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, μας δίνει χρήσιμες συμβουλές που, από την μια θα μας επιτρέψουν να φάμε ό,τι επιθυμούμε και από την άλλη, θα μας προστατεύσουν από τις περιττές θερμίδες και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία μας.

-Ξεκινήστε το δείπνο σας το Μ. Σάββατο με τη μαγειρίτσα ή με κάποια άλλη σούπα πχ κοτόσουπα. Αποτελεί την επανένταξη στην πλήρη διατροφή. Η σούπα με κρέας αποτελεί την καλύτερη προετοιμασία για το στομάχι μας για να δεχτεί το κρέας και τα προϊόντα του που ίσως στερήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Μία μερίδα μαγειρίτσας αποδίδει μέχρι και 560 θερμίδες, αλλά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στην μερίδα και τον συνδυασμό με άλλα τρόφιμα του τραπεζιού. Αν δεν αγαπάτε την μαγειρίτσα και δεν θέλετε κρέας, δοκιμάστε μια άλλη εναλλακτική όπως τα μανιτάρια φρικασέ!

-Στο πασχαλινό τραπέζι συμπεριφερθείτε διατροφικά με μέτρο. Το αρνί, κατσίκι και τα διάφορα συνοδευτικά κρέατος (κοκορέτσι, φρυγαδέλια κτλ) είναι πλούσια σε λιπαρά και πουρίνες (από τις πουρίνες παράγεται ποσοστό του ουρικού οξέος που προκαλεί την ουρική αρθρίτιδα). Σεβαστείτε λοιπόν το σώμα σας και απολαύστε τα με σύνεση!

-Ξεκινήστε το πασχαλινό γεύμα σας πρώτα με σαλάτα. Αυτό θα σας βοηθήσει κυρίως να τιθασεύσετε την ορμή σας για τη ζωική πρωτεΐνη και να χορτάστε πιο εύκολα. Παράλληλα, οι σαλάτες είναι εξαιρετικές πηγές διαιτητικών ινών συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου και παράλληλα καλίου, ενός ηλεκτρολύτη που εξισορροπεί την μεγάλη πρόσληψη του ανταγωνιστή νατρίου που βρίσκεται στο κρέας. Μην ξεχνάτε επίσης ότι τα λαχανικά μειώνουν την απορρόφηση της διαιτητικής χοληστερόλης!

-Μη διστάσετε να φάτε ρύζι, πατάτες ή ψωμί μαζί με το κρέας. Αυτό θα σας χορτάσει και συνεπώς θα μειώσει τις πιθανότητες να υπερκαταναλώσετε φαγητό ενώ παράλληλα συμβάλλει στη δημιουργία ενός ισορροπημένου, από άποψης μακροθρεπτικών συστατικών, πιάτου.

-Προτιμήστε κατσίκι από το αρνί και πατάτες φούρνου από πατάτες τηγανιτές.

-Καταναλώστε ως 3-4 αυγά τις ημέρες του Πάσχα. Τα αυγά είναι εξαιρετική τροφή αλλά πλούσια σε χοληστερόλη όπως και άλλα τρόφιμα του πασχαλινού τραπεζιού. Αν υπάρχει πρόβλημα με πέτρες στην χολή ή υψηλή χοληστερόλη προτιμήστε να μην συνδυαστεί ταυτόχρονα με άλλα τρόφιμα υψηλά σε χοληστερόλη όπως η μαγειρίτσα ή το αρνάκι.

-Προτιμήστε το κόκκινο κρασί ως συνοδευτικό αντί για μπύρα καθώς περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά.

-Συμπεριλάβετε το γλυκάκι σας αλλά με μέτρο! Απολαύστε το!

-Το βραδινό γεύμα που θα κλείσει την πλούσια ημέρα του Πάσχα να είναι ελαφρύ π.χ. μια σαλάτα με αυγά ή γιαούρτι με δημητριακά. Μην ξεχνάτε ότι συνήθως και την επόμενη ημέρα το τραπέζι είναι εορταστικό!

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.