Ημέρες ευαισθητοποίησης για την καρδιακή ανεπάρκεια

Δράσεις της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την πρόληψη και θεραπεία της Καρδιακής Ανεπάρκειας

Η Καρδιακή Ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή πάθηση που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και περίπου 200.000 ασθενείς στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Κρήτης κ. Γιώργος Κοχιαδάκης, με αφορμή τις Ημέρες Ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια (1-7 Μαΐου 2023)και τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας επισημαίνει ότι «η Καρδιακή Ανεπάρκεια είναι μια εξαιρετικά σοβαρή και σύνθετη πάθηση που αφορά το 1,5% περίπου του πληθυσμού στη χώρα μας. Ο αριθμός των ασθενών πιθανότατα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της βελτίωσης της διάγνωσής της. Με τις πολύπλευρες κοινωνικές δράσεις που αναλαμβάνουμε, επιδιώκουμε να ενημερώσουμε τους Καρδιαγγειακούς ασθενείς και ευρύτερα τους πολίτες για τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις που έχει για την ανθρώπινη υγεία αυτή η σοβαρή ασθένεια».

Στην καρδιακή ανεπάρκεια η καρδιά του ασθενή είναι αδύναμη και δεν μπορεί να στείλει αρκετή ποσότητα αίματος σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα το σώμα του ασθενούς να μην λαμβάνει την ποσότητα του οξυγόνου και τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να δουλέψει φυσιολογικά. Επειδή το αίμα και το οξυγόνο δεν φτάνουν, για να θρέψουν τους μυς και τα όργανα του σώματος, οι μύες κουράζονται και ο ασθενής εμφανίζει εύκολα κόπωση.

Παράλληλα δεν επιστρέφει αρκετό αίμα στην καρδιά. Το αίμα που δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, μαζεύεται στις φλέβες, αυξάνεται η πίεση μέσα σε αυτές, οπότε δημιουργούνται οιδήματα-πρήξιμο στα πόδια και την κοιλιά. Υγρό μαζεύεται και στους πνεύμονες και προκαλεί συμφόρηση και δύσπνοια.

Στην κατάσταση αυτή το σώμα προσπαθεί να ανταπεξέλθει, αλλά μόνο για λίγο χρονικό διάστημα τα καταφέρνει και τελικά τα συμπτώματα επιδεινώνονται.

Τα κύρια συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας

-Δύσπνοια.

-Απότομη αύξηση σωματικού βάρους.

-Εύκολη κόπωση ακόμα και σε συνήθεις δραστηριότητες.

-Εμφάνιση αρρυθμιών, επεισοδίων ζάλης και πόνου στο στήθος (στηθάγχη).

-Οίδημα στα πόδια.

Δράσεις της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την πρόληψη και θεραπεία της Καρδιακής Ανεπάρκειας

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η Ομάδα Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας της ΕΚΕ, με αφορμή τις Ημέρες Ευαισθητοποίησης της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για την Καρδιακή Ανεπάρκεια  (1-7 Μαΐου 2023) θα πραγματοποιήσει κοινωνικές δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Συγκεκριμένα:

-Στην Αθήνα:

Περίπτερο Ενημέρωσης, Βουκουρεστίου & Βαλαωρίτου την Παρασκευή 5 Μαΐου, ώρες 9.30-15.00

Ενημέρωση Ασθενών από τα νοσοκομεία Αθήνας Ιπποκράτειο την Παρασκευή 5 Μαΐου και ΑΤΤΙΚΟ Δευτέρα 8 Μαΐου.

-Στη Θεσσαλονίκη:

Περίπτερο Ενημέρωσης Πλατεία Αριστοτέλους Τρίτη 2 Μαΐου, ώρες 09.30-15.00.

Ενημέρωση ασθενών από τις Καρδιολογικές Κλινικές των νοσοκομείων Θεσσαλονίκης Γ. Παπανικολάου2-3 Μαΐου, Ιπποκράτειο 2-3 Μαΐου, ΑΧΕΠΑ Τρίτη 2 Μαΐου.

-Στη Μακεδονία:

Ενημέρωση Ασθενών από Καρδιολογικές Κλινικές των νοσοκομείων Κατερίνης, Καβάλας, Δράμας, Κοζάνης και Κιλκίς.

-Στο Ηράκλειο Κρήτης:

Περίπτερο Ενημέρωσης, Πλατεία Λιονταριών. Πέμπτη 4 Μαΐου, ώρες 10.00-14.30.

-Στα Ιωάννινα:

Περίπτερο Ενημέρωσης Πολιτών. Κτίριο Περιφέρειας, Μιχαήλ Αγγέλου και Μελανίδη, Παρασκευή 5 Μαΐου, ώρες 10.30-14.30.

-Στη Δράμα:

Ενημερωτική Ομιλία σε πολίτες. Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, Επιμελητήριο Δράμας, Τετάρτη 3 Μαΐου 2023, ώρα 18.00.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.