Η διατροφή που προστατεύει την καρδιά

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή προστατεύει την υγεία της καρδιάς και εξασφαλίζει μακροζωία, ποιότητα ζωής, υγεία και ευεξία.

Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθούμε ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων; Μας απαντά ο Καρδιολόγος Θανάσης Πατσιαλάς.

Η κακή διατροφή μπορεί να γίνει η αιτία πολλών σοβαρών νοσημάτων όπως είναι, μεταξύ άλλων, τα καρδιακά επεισόδια, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο σακχαρώδης διαβήτης και η αρτηριακή υπέρταση. Η σωστή διατροφή, σε συνδυασμό με σωματική άσκηση, μας βοηθούν να αποφύγουμε όσο το δυνατόν την εμφάνιση αυτών των νοσημάτων.

Έτσι λοιπόν με τη σωστή διατροφή προσέχουμε:

-Να μην παίρνουμε βάρος

-Να πίνουμε ελάχιστα οινοπνευματώδη

-Μειώνουμε το αλάτι και τα ζωικά λίπη

-Τρώμε καλό πρωινό, μέτριο μεσημεριανό, ελάχιστο βραδινό

-Καταναλώνουμε αρκετά λαχανικά και φρούτα

-Αποφεύγουμε τα ενδιάμεσα γεύματα και τα τσιμπολογήματα

-Αξιολογούμε συχνά τις διατροφικές μας συνήθειες

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται καθημερινά πάνω από 50 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει σωστά. Αυτά τα προμηθεύεται από όλες τις τροφές. Τα θρεπτικά συστατικά είναι οι πρωτεΐνες, τα λίπη, οι υδατάνθρακες, τα ιχνοστοιχεία και το νερό. Όλα αυτά βρίσκονται στα περισσότερα τρόφιμα που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Για μια ισορροπημένη δίαιτα είναι αναγκαίο να παίρνουμε καθημερινά συνδυασμούς από:

-Γάλα ή τυρί ή γιαούρτι

-Κρέας κόκκινο ή κοτόπουλο ή ψάρι ή όσπρια

-Δημητριακά ή ψωμί,

-Λαχανικά και φρούτα

-Ελαιόλαδο ή γενικότερα έλαια φυτικής προέλευσης

Τα παραπάνω τρόφιμα αποτελούν τη λεγόμενη Μεσογειακή δίαιτα  και, σύμφωνα και με μελέτες, θεωρείται η πιο υγιεινή διατροφή στο κόσμο αφού οι άνθρωποι που την εντάσσουν στη διατροφή τους εμφανίζουν  τις λιγότερες ασθένειες.

Ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνουμε και πόσο συχνά για την προστασία της καρδιάς:

-2-3 φορές την εβδομάδα κόκκινο κρέας ή πουλερικά

-2-3 φορές την εβδομάδα φρέσκο ψάρι

-1-2 φορές την εβδομάδα 2-4 αυγά (συνολικά / εβδομάδα)

-3-4 φορές την εβδομάδα ελιές, όσπρια, πατάτες

-2-3 φορές την εβδομάδα ζυμαρικά ή ρύζι

-Καθημερινά θα πρέπει να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο με μέτρο, φρούτα και λαχανικά φρέσκα ή βραστά.

Σίγουρα δεν τα τρώμε όλα μαζί αλλά για μια ισορροπημένη και προγραμματισμένη διατροφή καλό είναι να υπάρχει σε κάθε σπίτι πρόγραμμα δεκαπενθημέρου ώστε να μπορούν να γίνονται οι κατάλληλοι συνδυασμοί, να υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο τραπέζι και να παίρνει ο οργανισμός όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μάλιστα ανάλογα με τις μεταβολικές ανάγκες του κάθε μέλους της οικογένειας.

Είναι επίσης σημαντικό για την υγεία της καρδιάς να πίνετε άφθονο νερό ενώ θα πρέπει να καταναλώνετε οινοπνευματώδη με μέτρο και όχι κάθε μέρα. Τέλος, το αλάτι καλό είναι να χρησιμοποιείται ελάχιστα,  ιδιαίτερα από άτομα που έχουν αρτηριακή υπέρταση ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λεμόνι, ξύδι, ρίγανη ή άλλα μυρωδικά όπου είναι δυνατόν.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Στις 13 Μαΐου ξεκινά η εφαρμογή του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

Στις 13 Μαΐου 2024 θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα πρώτα sms για το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών.

«Υποστήριξη ατόμων με καρδιοπάθεια και η συμβολή των φροντιστών τους»: Ημερίδα από την ΕΠΙΟΝΗ

Το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών - ΕΠΙΟΝΗ, σε συνεργασία με τις ενώσεις ασθενών «Η Καρδιά του Παιδιού», «Σκυτάλη» και «Ένωση Καρδιοπαθών Αξιωματικών Π.Ν. – Λ.Σ. και Φίλων» θα πραγματοποιήσει ημερίδα με θέμα «Υποστήριξη ατόμων με καρδιοπάθεια και η συμβολή των φροντιστών τους».

Θερινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα για τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη 

Για 33η συνεχή χρονιά, η έμπειρη ομάδα της Π.Ε.Α.Ν.Δ. θα πραγματοποιήσει το εκπαιδευτικό θερινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα για τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη.