Αιφνίδιος βρεφικός θάνατος: Συμβουλές για να κοιμάται το μωρό σας με ασφάλεια

Το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, αν και είναι μια σπάνια κατάσταση, αποτελεί ωστόσο τη σημαντικότερη αιτία θανάτου βρεφών ηλικίας 1 μηνός έως 1 έτους, με τη μέγιστη επίπτωση μεταξύ 2-4 μηνών.

Πως μπορούν οι γονείς να μειώσουν τον κίνδυνο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου; Μας απαντά ο Παιδίατρος Ελευθέριος Μουτσάνας.

Το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου των βρεφών είναι ο αιφνίδιος θάνατος ενός βρέφους, ηλικίας συνήθως κάτω του έτους, ο οποίος δεν εξηγείται ούτε από το ιατρικό του ιστορικό αλλά ούτε και από την νεκροψία.

Συχνά με ρωτούν οι γονείς «πως πρέπει να κοιμάται το μωρό μου γιατρέ;». Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες που είναι χρήσιμο να ακολουθούν οι γονείς όταν βάζουν το μωρό για ύπνο, σύμφωνα και με τις οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας. Αυτές είναι:

-Το βρέφος πρέπει να κοιμάται σε ύπτια θέση. Η θέση ύπνου στο πλάι δεν είναι ασφαλής και δεν πρέπει να συνιστάται.

-Ο ύπνος του βρέφους να είναι σε σταθερή επιφάνεια. Το στρώμα πρέπει να είναι σχετικά σκληρό και να καλύπτεται από σεντόνι.

-Στην κούνια του βρέφους δεν πρέπει να υπάρχουν μαλακά αντικείμενα, μαξιλάρια ή χνουδωτά παιχνίδια. Να αποφεύγονται κουβέρτες ή παπλώματα και όταν χρησιμοποιούνται να ασφαλίζονται στα πλάγια της κούνιας, για να μη μπορεί το βρέφος να καλύψει το πρόσωπο του. Η χρήση υπνόσακου πρέπει να ενισχύεται.

-Να αποφεύγεται το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η έκθεση του βρέφους στο παθητικό κάπνισμα.

-Συνιστάται το βρέφος να κοιμάται σε χωριστό κρεβάτι, αλλά στον ίδιο χώρο με τους γονείς. Τα βρέφη μπορούν να κοιμούνται στο κρεβάτι των γονιών όταν αυτοί είναι ξύπνιοι ,αλλά όχι όταν κοιμούνται ή είναι πολύ κουρασμένοι ή από την επήρεια ουσιών. Η κούνια πρέπει να πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές. Ο ύπνος του βρέφους σε πολυθρόνα ή καναπέ πρέπει να αποφεύγεται.

-Δίνουμε πιπίλα στο βρέφος, αν τη δέχεται, όταν το βάζουμε για ύπνο, αλλά δεν την ξαναδίνουμε, όταν έχει αποκοιμηθεί. Δεν πιέζουμε το βρέφος να την πάρει, δεν τη βουτάμε σε γλυκά διαλύματα και καθυστερούμε τη χρήση της στα θηλάζοντα βρέφη μετά τον 1ο μήνα της ζωής.

-Αποφυγή υψηλής θερμοκρασίας στο δωμάτιο που κοιμάται το βρέφος. Το βρέφος πρέπει να είναι ελαφρά ντυμένο και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος να είναι ευχάριστη για ελαφρά ντυμένο ενήλικα.

-Δεν συνιστάται η χρησιμοποίηση συσκευών συνεχούς παρακολούθησης του βρέφους στο σπίτι, παρά μόνο σε επιλεγμένες περιπτώσεις, καθώς δεν υπάρχει κανένα δεδομένο που να δείχνει ότι μειώνουν τον κίνδυνο.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.