Επίσχεση ούρων: Πότε απαιτεί άμεση αντιμετώπιση

Που οφείλεται η επίσχεση ούρων και σε ποιες περιπτώσεις απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση;  Μας απαντά ο Δρ. Χρήστος Παπαχρήστου, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος.

Επίσχεση ούρων ονομάζεται η αδυναμία εξόδου των ούρων από την ουροδόχο κύστη παρά την έντονη επιθυμία του ασθενούς για ούρηση. Διαχωρίζεται σε δύο μορφές, την οξεία και τη χρόνια επίσχεση ούρων.

Η οξεία επίσχεση ούρων είναι μία επείγουσα κατάσταση, που προκαλεί έντονη δυσφορία στον ασθενή, με πόνο στην κύστη, ανησυχία και έντονη εφίδρωση. Στην χρόνια επίσχεση μια σημαντική ποσότητα ούρων παραμένει στην κύστη μετά την ούρηση. Σταδιακά, η ποσότητα αυτή μεγαλώνει και μπορεί να ξεπεράσει το 1 λίτρο.

Τη χρόνια επίσχεση ούρων μπορεί να μην την καταλαβαίνει πάντα ο ασθενής, επειδή συνήθως δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα, μπορεί όμως να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όπως η νεφρική ανεπάρκεια.

Η αιτιολογία της επίσχεσης ούρων

Πολλές είναι οι αιτίες που προκαλούν επίσχεση ούρων με σημαντικότερες τις ακόλουθες:

-Χειρουργικές επεμβάσεις με γενική ή ραχιαία αναισθησία.

-Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.

-Στένωμα ουρήθρας.

-Τραύματα ουρήθρας.

-Παθήσεις κεντρικού νευρικού συστήματος.

-Οξεία προστατίτιδα.

-Χορήγηση αντιχολινεργικών φαρμάκων.

-Κατανάλωση αλκοόλ.

Πως αντιμετωπίζεται η επίσχεση ούρων

Η επίσχεση ούρων αποτελεί επείγουσα κατάσταση και απαιτεί άμεση παρέμβαση. Η αντιμετώπιση γίνεται με τοποθέτηση ουροκαθετήρα ώστε να αδειάσει η κύστη, με αποτέλεσμα ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα. Σε δεύτερο χρόνο είναι αναγκαίο να γίνει διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν σε επίσχεση και να θεραπευτεί η υποκείμενη παθολογία.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.