Δραστηριότητες που ωφελούν τα παιδιά με ΔΕΠΥ

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 και 7 ετών. Εκτιμάται ότι περίπου 1 στα 20 παιδιά σχολικής ηλικίας έχουν ΔΕΠΥ.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ χαρακτηρίζονται από υπερκινητικότητα και δυσκολεύονται να εστιάσουν την προσοχή τους και να παραμείνουν οργανωμένα σε μια δραστηριότητα.

Η Ρενάτα Μονογυιού, Ειδική Παιδαγωγός και Λογοθεραπεύτρια, προτείνει στους γονείς συγκεκριμένες δραστηριότητες που έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετικά αποτελέσματα στα παιδιά με ΔΕΠΥ.

Ένα παιδί με ΔΕΠΥ χρειάζεται να προσπαθήσει περισσότερο απ’ ότι τα υπόλοιπα παιδιά προκειμένου να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις διάφορες δραστηριότητες στις οποίες καλείται να συμμετάσχει.

Στόχος μας είναι να βρούμε δραστηριότητες της αρεσκείας του παιδιού, που εκτός απ’ την εκτόνωση, σταδιακά θα επιτευχθεί η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης του. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό κάτι που σημαίνει ότι μια δραστηριότητα που λατρεύει ένα παιδί, για κάποιο άλλο, μπορεί να είναι αδιάφορη.

Θα πρέπει η δραστηριότητα που θα επιλέξουμε να μην έχει περισπασμούς, να ορίσουμε συγκεκριμένους στόχους, να διατηρούμε μια ρουτίνα η οποία βοηθά το παιδί, να είμαστε επιεικής και διαλλακτικοί με το παιδί μας.

Ας δούμε κάποιες δραστηριότητες που θα βοηθήσουν το παιδί μας να εκτονώσει δημιουργικά το πλεόνασμα ενέργειας που διαθέτει.

-Δουλειές μετά μουσικής:

Ένας ευχάριστος τρόπος προκειμένου το παιδί να ασχοληθεί με το συγύρισμα του δωματίου του είναι η μουσική. Μπορείτε να ορίσετε τους κανόνες της δραστηριότητας ως εξής: για όση ώρα παίζει η μουσική, το παιδί θα πρέπει να καθαρίζει τον προσωπικό του χώρο. Κάθε φορά που η μουσική θα σταματά, το παιδί θα πρέπει να σταματά και εκείνο.

-Κολύμβηση:

Μια από τις καλύτερες δραστηριότητες που μπορείτε να επιλέξετε για ένα παιδί με ΔΕΠΥ. Η συνεχής κίνηση που κάνουμε όταν κολυμπάμε ταιριάζει αρμονικά με την υπερκινητικότητα του παιδιού.

-Ποδηλασία:

Όπως στην κολύμβηση, έτσι και στην ποδηλασία το παιδί βρίσκεται σε διαρκής κίνηση που είναι και το ζητούμενο μας. Παράλληλα γυμνάζει το μυοσκελετικό του σύστημα, ενώ ταυτόχρονα μένει προσηλωμένο.

-Υποκριτική – Θέατρο:

Το θέατρο και οι πρακτικές που το χαρακτηρίζουν βοηθούν στην συγκέντρωση και ενισχύουν το πνεύμα της ομαδικότητας.

Άλλες δραστηριότητες που έχουν θετικά αποτελέσματα στα υπερκινητικά παιδιά:

  • Ποδόσφαιρο
  • Μπάσκετ
  • Καράτε
  • Αναρρίχηση
  • Τρέξιμο
  • Πεζοπορία

Αποφεύγουμε δραστηριότητες που ευνοούν την στατικότητα όπως :

  • Βιντεοπαιχνίδια
  • Τηλεόραση
  • Παιχνίδια που απαιτούν μεγάλη διάρκεια αναμονής όπως επιτραπέζια κτλ.

Να θυμάστε ότι το παιδί με ΔΕΠΥ δυσκολεύεται να μείνει συγκεντρωμένο σε μια δραστηριότητα για πολλή ώρα καθώς προτιμά να μεταπηδά από την μια ασχολία στην άλλη.

Να έχετε επιμονή και υπομονή. Φροντίστε να ενισχύετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σε κάθε ευκαιρία. Τέλος, ανακαλύψτε τις κλίσεις του και τους τομείς στους οποίους έχει ταλέντο και ωθήστε το προς αυτή την κατεύθυνση.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ECDC: Προστατέψετε την υγεία σας το καλοκαίρι από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) που αυξάνονται ανησυχητικά, ειδικά μεταξύ των νέων κατά την θερινή περίοδο.

Κάπνισμα: 2 βίντεο για τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Με το μήνυμα «Η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει», η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία καλεί σε συλλογική προσπάθεια για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από το κάπνισμα.

«Echoes – Αντίλαλοι»: Έκθεση φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου

Το Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Νέων Ενηλίκων με Νεοπλασματικές Ασθένειες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, διοργανώνει τη 2η Έκθεση Φωτογραφίας του Εργαστηρίου Φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου με τίτλο: «Echoes – Αντίλαλοι».