Ψηλοτάκουνα: Τι θα γίνει μετά από 3 χρόνια κατάχρησης

Είναι σέξι, είναι στη μόδα αλλά είναι και επικίνδυνα. Η κατάχρηση των ψηλοτάκουνων παπουτσιών μπορεί να προκαλέσει μυϊκή ανισορροπία στα πόδια, οδηγώντας σε τραυματισμούς, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 

Γνωρίζουμε ότι τα ψηλοτάκουνα παπούτσια έχουν επιπτώσεις στην υγεία όχι μόνο των ποδιών αλλά και πολλών άλλων σημείων του μυοσκελετικού συστήματος. Μια νέα μελέτη, όμως, έρχεται να προσθέσει πληροφορίες που αφορούν στην κατάχρησή τους.

 

Κορεάτες επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση των υποδημάτων στις γυναίκες που φορούσαν ψηλοτάκουνα τακτικά, λόγω της εργασίας τους, προκειμένου να διαπιστώσουν ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την παρατεταμένη χρήση τους.

 

Σύμφωνα με τον δρ Yong-Seok Jee, από το Πανεπιστήμιο Hanseo, πολλές γυναίκες αγνοούν το βαθμό στον οποίο τα παπούτσια μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία τους, κατά συνέπεια και τον κίνδυνο πτώσεων και σοβαρών διαστρεμμάτων.

 

Οι ερευνητές μελέτησαν 40 γυναίκες οι οποίες φορούσαν στη δουλειά τους τακούνια 10 εκατοστών ή ψηλότερα, για τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν η χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών μπορεί αρχικά να ενδυναμώνει τους μυς του αστραγάλου, αλλά η παρατεταμένη χρήση τους (άνω των τριών ετών) προκαλεί τελικά μυϊκή ανισορροπία, έναν σημαντικό προγνωστικό παράγοντα τραυματισμού στον αστράγαλο. Ωστόσο, οι επιπτώσεις δεν σταματούν εδώ. Τα παραμορφωμένα πόδια, ο πόνος στην μέση και ο ανθυγιεινός τρόπος περπατήματος συμπληρώνουν τη λίστα.

 

Για να αποφύγουν τα προβλήματα αυτά, οι ερευνητές συνιστούν στις γυναίκες να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, περιορίζοντας τη χρήση των ψηλοτάκουνων παπουτσιών και κάνοντας ειδικές ασκήσεις, όπως να περπατούν βασιζόμενες στη φτέρνα με τα δάχτυλα ανασηκωμένα ή να κάθονται με τα πέλματα να εφάπτονται στο έδαφος και να ανασηκώνουν τα δάχτυλα αρκετές φορές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Clinical Practice.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα