To αντηλιακό που δεν γνωρίζουμε

Η γκαρνταρόμπα μας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα οπλοστάσιο εναντίον της υπεριώδους ακτινοβολίας. Αρκεί να γνωρίζουμε πώς να χρησιμοποιήσουμε τα «όπλα» που έχουμε στη διάθεσή μας.

 

Αναρωτιέστε τι να βάλετε στην παραλία; Εκτός από τη μόδα, καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη σας και την ηλιοπροστασία, καθώς τα ρούχα, προστατεύουν από τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο, πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην Αυστραλία, χώρα που παρουσιάζει αυξημένο αριθμό δερματικών καρκίνων, υπολογίζεται ότι οι περιπτώσεις αυτές θα μειώνονταν κατά 50% εάν εφαρμοζόταν το απλό αυτό μέτρο προστασίας.

 

Ειδικά για τα άτομα με ανοικτό δέρμα (κόκκινα, ξανθά μαλλιά), που σπάνια μαυρίζουν, συνιστάται ιδιαίτερα η χρήση των ρούχων ως μέσο προστασίας.

 

Ποια είναι τα πιο προστατευτικά

 

Τα μάλλινά ρούχα με σφικτή πλέξη, τα τζιν και τα συνθετικά υφάσματα παρέχουν την καλύτερη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, σύμφωνα με συμπέρασμα μελέτης, που βασίσθηκε στην ανασκόπηση 500 παλαιότερων μελετών.

 

Η ανασκόπηση, που ανακοινώθηκε το 2007 στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» έδειξε επίσης ότι τα βαμβακερά, τα λινά και τα διάφανα, αέρινα υφάσματα είναι πολύ λιγότερο προστατευτικά. Το ίδιο και τα ξεβαμμένα, καθώς και τα βρεγμένα ρούχα.

 

Μια λεπτή βαμβακερή μπλούζα, έχει δείκτη προστασίας μεγαλύτερο του 10, όταν είναι φτιαγμένη από ακρυλικό ο δείκτης είναι μεγαλύτερος του 5, ενώ όταν είναι από μετάξι, ο δείκτης είναι μεγαλύτερος του 15.

 

Πουθενά χωρίς καπέλο


Ένα καπέλο τζόκεϊ ή και ένα απλό καπέλο προστατεύουν το πρόσωπο και τα αυτιά. Κατά συνέπεια είναι απαραίτητο αξεσουάρ για όσους εργάζονται στο ύπαιθρο και για σους επιδίδονται σε σπορ σε ανοικτό χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

 

Καπέλο πρέπει να φορούν και όσοι κάνουν ηλιοθεραπεία ενώ δεν πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι χωρίς αυτό τα άτομα χωρίς μαλλιά, δεδομένου ότι η έλλειψη μαλλιών αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος στο κεφάλι.

 

Τα αντηλιακά ρούχα


Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά ρούχα, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ειδικά υφάσματα, που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία να φτάσει στο δέρμα. Όπως και τα αντηλιακά προϊόντα, τα αντηλιακά ρούχα έχουν δείκτη προστασίας, ο οποίος είναι γνωστός ως « UPF» (Ultraviolet Protection Factor). Αυτά τα ρούχα προστατεύουν πολύ περισσότερο από τον ήλιο από ότι τα απλά, ενώ ο δείκτης προστασίας τους παραμένει σταθερός ακόμα και όταν είναι βρεγμένα.

 

Tips

  • Φοράτε καπέλα και μπλουζάκια με μακρύ μανίκι όταν είστε έξω στον ήλιο.
  • Διαλέγετε εφαρμοστά υφάσματα για μεγαλύτερη προστασία από τις ακτίνες του ήλιου.
  • Φοράτε  γυαλιά ηλίου με φίλτρα για την υπεριώδη ακτινοβολία, ακόμα και αν έχει συννεφιά.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα