Υποτροπιάζουσες Ουρολοιμώξεις: Πως προλαμβάνονται;

Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις αποτελούν ένα συχνό πρόβλημα υγείας, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, με πολλές εξάρσεις και υφέσεις, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα ζωής τους.

Γράφει ο Δρ. Χρήστος Παπαχρήστου, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας.

Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις είναι εκείνες που εμφανίζονται τουλάχιστον τρεις φορές σε διάστημα ενός έτους. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα του ιδίου μικροβίου, που εμμένει και δεν θεραπεύεται (επαναλοίμωξη) ή μπορεί να δημιουργούνται από διαφορετικό κάθε φορά μικροοργανισμό (υποτροπή).

Οι συχνότεροι παράγοντες που συνδέονται με τις υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις είναι η κακή υγιεινή, οι κακές συνήθειες ούρησης, οι σεξουαλικές πρακτικές, οι μέθοδοι Αντισύλληψης, η στάση των ούρων, η νευρογενής κύστη, ο σακχαρώδης διαβήτης, η Λιθίαση ουροποιητικού, η χρόνια δυσκοιλιότητα, η χαλάρωση πυελικού εδάφους.

Συμβουλές για την αποφυγή των υποτροπών

-Να καταναλώνετε άφθονα υγρά, κυρίως νερό ( 8-10 ποτήρια την ημέρα τουλάχιστον).

-Σωστός καθαρισμός της γεννητικής περιοχής.

-Αποφύγετε τη χρήση πολύ στενών ρούχων και συνθετικών εσωρούχων.

-Καλό σιδέρωμα των εσωρούχων.

-Τακτική κένωση της κύστης ( μην κρατάτε τα ούρα σας ).

-Να ουρείτε πάντα μετά από κάθε σεξουαλική επαφή.

-Να αποφεύγετε την εφαρμογή σπιράλ.

-Μην μένετε με βρεγμένο μαγιό στην παραλία.

-Μην χρησιμοποιείται σερβιετάκι σε καθημερινή βάση.

Σε δύσκολες περιπτώσεις θα πρέπει οι ασθενείς να μπαίνουν σε πρόγραμμα χημειοπροφύλαξης σε συννενόηση πάντα με το θεράποντα ιατρό, ανάλογα με το προφίλ του κάθε ασθενούς και τη βαρύτητα του προβλήματος.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Η υπέρταση ευθύνεται για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σημαντικό και ολοένα αυξανόμενο δημοσιονομικό πρόβλημα υγείας. Η επίπτωση της αυξάνεται λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής αλλά και του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης (κάπνισμα, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, ανθυγιεινή διατροφή κλπ).

Σε ποια ηλικία είναι αναγκαία η κολονοσκόπηση;

Για τους περισσότερους, η ηλικία προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινά στα 45 έτη. Η τρέχουσα σύσταση είναι κυρίως για άτομα μέσου κινδύνου, δηλαδή εκείνα που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή συμπτώματα.

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.