Εντομοαπωθητικά: Κρατήστε αποστάσεις ασφαλείας

Τα τσιμπήματα των εντόμων είναι ο «πονοκέφαλος» του καλοκαιριού. Όμως μπορούμε να τα αποφύγουμε χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προϊόντα, με το σωστό τρόπο.


Προκειμένου να βοηθήσει το κοινό να αποφύγει τα ενοχλητικά έντομα και τα ακόμη πιο ενοχλητικά τσιμπήματά τους,  το  Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δίνει οδηγίες τόσο για την επιλογή τους όσο και για τη χρήση τους.

 

Πώς θα το επιλέξετε

 

Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα τέτοιου είδους σκευάσματα.  Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν την  δραστική ουσία,  DEET (N-diethyl-m-toluamide), σε συγκεντρώσεις από 5-90% (αναγράφεται στη συσκευασία). Ωστόσο, συγκεντρώσεις 10-35% προσφέρουν συνήθως ικανοποιητική προστασία. Αν πρόκειται όμως για διαμονή σε τροπικές χώρες, όπου η θερμοκρασία και η υγρασία κυμαίνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, πρέπει να προτιμώνται σκευάσματα  υψηλότερης συγκέντρωσης σε DEET.

 

Τι κινδύνους κρύβουν


Τα εντομοαπωθητικά δεν είναι επικίνδυνα όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες συνήθως περιορίζονται σε ήπια δερματικά εξανθήματα. Σοβαρές επιπλοκές έχουν αναφερθεί με λανθασμένη χρήση, όπως η κατάποση,  η επάλειψη  σε περιοχές με πληγή ή έκζεμα στο δέρμα και η επαναλαμβανόμενη χρήση για διάστημα πολλών ημερών χωρίς ενδιάμεσα να ξεπλένεται το δέρμα με νερό. Δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για τη χρήση τους σε παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες μητέρες, ωστόσο συνιστάται να αποφεύγεται η χρήση τους στα βρέφη. Στα παιδιά προτιμώνται σκευάσματα με συγκέντρωση 10-15% σε DEET. Στα βρέφη προτιμώνται οι κουνουπιέρες.

 

Εντομοαπωθητικό και αντηλιακό;


Σημειώσατε Χ.  Σε περίπτωση που πρέπει ταυτόχρονα να αμυνθείτε στα έντομα και στον ήλιο μπορείτε να  χρησιμοποιήσετε και τα δύο προϊόντα, αρκεί να ακολουθηθούν οι οδηγίες χρήσεως που αναγράφονται στη συσκευασία του καθενός.  Εφαρμόστε πρώτα το αντηλιακό και στη συνέχεια το εντομοαπωθητικό. Δεν συστήνεται η χρήση προϊόντων που τα περιέχουν σε συνδυασμό.

 

Εντομοαπωθητικά  από τη φύση

 

Τα περισσότερα «φυσικά» εντομοαπωθητικά περιέχουν φυτικά έλαια (citronella, έλαιο με άρωμα κίτρου) και προορί ζονται για δερματική χρήση. Κάποια από αυτά προστατεύουν μόνο για λίγα λεπτά και κάποια άλλα για περίπου 1-2 ώρες. Για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές τα σκευάσματα αυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά, γιατί δρουν για μικρό χρονικό διάστημα  και η δράση τους δεν καλύπτει πολλά είδη εντόμων.

 

Tip. Για να είναι αποτελεσματική και ασφαλής η χρήση τους, τα εντομοαπωθητικά πρέπει να εφαρμόζονται μόνο στα ακάλυπτα σημεία του σώματος και στα ρούχα.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα