Ναι ή όχι στην τσίχλα;

«Ναι μεν, αλλά…», απαντούν οι ειδικοί, οι οποίοι βασιζόμενοι στα επιστημονικά στοιχεία, επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά την αρχαία αντίληψη «μέτρον άριστον».

 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρία είναι καλύτερα  να μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη, από το να μην μασάτε καθόλου. Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη γλυκαίνονται με τεχνητές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη, η σορβιτόλη ή η ξυλιτόλη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τσίχλα χωρίς ζάχαρη μπορεί να μειώσει τη φθορά των δοντιών, κατά τη μάσηση μετά από ένα γεύμα αλλά και να μειώσει την τερηδόνα, ιδιαίτερα αν περιέχει ξυλιτόλη.

 

Εν ολίγοις, το μάσημα της τσίχλας ενεργεί ως μέσο καθαρισμού, βοηθώντας στην απομάκρυνση των ανεπιθύμητων οξέων από το στόμα. Αυξάνει την παραγωγή σάλιου, γεγονός που συμβάλλει στην εξουδετέρωση και απομάκρυνση των οξέων που παράγονται από τα βακτήρια που διασπούν τα τρόφιμα. Τα ίδια οξέα, αν δεν απομακρυνθούν, μπορεί να καταστρέψουν το σμάλτο των δοντιών με την πάροδο του χρόνου.

 

Βασική προϋπόθεση είναι οι τσίχλες να μην περιέχουν ζάχαρη. Η τσίχλες με ζάχαρη, συχνά συνδέονται με κοιλότητες (τρύπες) στα δόντια και αύξηση της τερηδόνας. Επιπλέον, περιέχουν θερμίδες, οι οποίες, αν και είναι μόνο λίγες ανά τεμάχιο, μπορεί πραγματικά να έχουν επιπτώσεις στο βάρος όσων βρίσκονται μονίμως με μια τσίχλα στο στόμα.

 

Τα υπέρ και τα κατά

 

Σύμφωνα με μελέτες, η τσίχλα μπορεί πραγματικά να ευνοήσει την υγεία, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο. Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συγκέντρωσης και τη γνωστική απόδοση. Μετά το φαγητό μπορεί να μειώσει τη φθορά των δοντιών. Όσοι μασούν τσίχλα ενδέχεται, επίσης, να βιώνουν λιγότερη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και να αποτραπούν από άλλες καταχρήσεις (πχ. ζαχαρούχα αναψυκτικά).

 

Ωστόσο, αν είστε με μια τσίχλα στο στόμα τις περισσότερες ώρες της ημέρας, μπορεί τελικά να αντιμετωπίσετε στομαχικές διαταραχές ή διάρροια, λόγω των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών της. Επιπλέον, η κατάχρηση της τσίχλας, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους ιστούς της γνάθου, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν ή να επιδεινωθούν προβλήματα στην περιοχή.

 

Τέλος, μια μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Dental Journal διαπίστωσε ότι ορισμένα από τα πιο όξινα συστατικά που βρέθηκαν σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη μπορεί να προκαλέσουν διάβρωση των δοντιών. Ο συγγραφέας της μελέτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες σε αυτά τα πιθανά προβλήματα. Προς το παρόν, προτείνει το μάσημα μερικών μόνο τεμαχίων τσίχλας την ημέρα, κατά προτίμηση μετά το γεύμα.

 

Τσίχλα αντί για βούρτσισμα;

 

Όχι, κατηγορηματικά! Η τσίχλα μπορεί να συμβάλλει στον καθαρισμό και τη ρύθμιση των βακτηρίων στο στόμα σας, όμως δεν αποτελεί υποκατάστατο του τακτικού βουρτσίσματος και της χρήσης οδοντικού νήματος. Ναι μεν βοηθάει, αλλά δεν μπορεί από μόνη της να εξασφαλίσει τη στοματική υγεία.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα