Τι αποκαλύπτουν οι ρυτίδες σας για την υγεία σας

Δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής, ούτε απλά «μάρτυρες» της ηλικίας σας. Οι ρυτίδες αποτελούν και ενδείξεις για την κατάσταση της υγείας σας.

 

Μπορείτε να προσπαθήσετε να τις σβήσετε με καλλυντικές διαδικασίες ή να τις αποδεχθείτε ως ένα σημάδι ότι έχετε ζήσει αρκετά. Γνωρίζετε, επίσης, ότι ορισμένες δείχνουν έναν πρόσχαρο χαρακτήρα που χαμογελάει συχνά και άλλες μια χαλαρή συμπεριφορά σε σχέση με τον στον ήλιο. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι οι ρυτίδες σας μπορούν, επίσης, να αποκαλύψουν πιθανά προβλήματα στην υγεία σας.

 

Κίνδυνος για οστεοπόρωση

 

Το δέρμα σας μπορεί πραγματικά να παρέχει ενδείξεις για την κατάσταση των οστών σας, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Yale το 2011. Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 100 γυναίκες στα τέλη της δεκαετίας του ’40 και στις αρχές της δεκαετίας του ’50, οι οποίες βρίσκονταν στα τρία πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης και διαπίστωσαν ότι εκείνες με τις περισσότερες και πιο βαθιές ρυτίδες, είχαν τη χαμηλότερη πυκνότητα οστών. (Καμία από τις γυναίκες δεν ήταν σε θεραπεία με αυξητική ορμόνη) «Τόσο τα οστά όσο και το δέρμα έχουν κοινά δομικά στοιχεία, μια ομάδα πρωτεϊνών που είναι γνωστές ως κολλαγόνα, τα οποία μειώνονται καθώς γερνάμε», εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Lubna Pal, MD, διευθύντρια του Προγράμματος για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και Εμμηνόπαυσης, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale.

 

Πρώιμο στάδιο καρδιακής νόσου

 

Μια διαγώνιος ρυτίδα στο λοβό του αφτιού σας (δείτε πώς μοιάζει εδώ) μπορεί να αποτελεί πρώιμη προειδοποιητική ένδειξη προβλήματος στην καρδιά. Σύμφωνα με μελέτη του 2012, που διεξήχθη στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai, στο Λος Άντζελες, οι άνθρωποι με αυτή την πτυχή στο αφτί (γνωστή ως σημάδι Frank, από τον ερευνητή, Sanders Τ Frank, ο οποίος την ανακάλυψε, το 1973) ήταν πολύ πιο πιθανό να παρουσιάσουν σημάδια καρδιακής νόσου, κατά τη διάρκεια μιας αξονικής τομογραφίας, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν την είχαν. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι οι ρυτίδες προκαλούνται από την κατάρρευση των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων στον λοβό του αφτιού και αυτό είναι μια αντανάκλαση των αλλαγών στα αιμοφόρα αγγεία γύρω από την καρδιά, εξηγεί η Debra Jaliman, MD, δερματολόγος από το ίδιο Ιατρικό Κέντρο.

 

Χαμηλή αρτηριακή πίεση

 

Οι γυναίκες που φαίνονται νεότερες από ό, τι πραγματικά είναι, που σημαίνει ότι έχουν λιγότερη χαλάρωση στο πρόσωπό τους, τείνουν να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε το 2013, στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Leiden, στην Ολλανδία. Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που προέρχονται από οικογένειες που χαρακτηρίζονται από μακροζωία, ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν ρυτίδες του δέρματος στα μπράτσα τους, σε σχέση με άλλα άτομα της ίδιας ηλικίας.

 

Έντονο στρες

 

Οι γιατροί λένε ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες. «Συχνά μπορώ να διακρίνω πόσο στρες έχει ένας νέος ασθενής από τις ρυτίδες στο πρόσωπό του», υποστηρίζει η δερματολόγος Janet Prystowsky, MD, PhD, από τη Νέα Υόρκη. Όσοι είναι σε κατάσταση στρες, έχουν την τάση να κάνουν αυλάκι στο μέτωπό τους, που σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες ρυτίδες στην περιοχή. Αλλά μπορεί να εμφανιστούν ρυτίδες και αλλού στο πρόσωπο. Όσοι έχουν συνεχώς άγχος, το σώμα τους παράγει μεγάλες ποσότητες της ορμόνης του στρες, της  κορτιζόλης, η οποία διασπά το κολλαγόνο στο δέρμα.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα