Δείτε τι μπορεί να πάθει ο εγκέφαλος από την πολλή τηλεόραση

Ο συνδυασμός πολλής τηλεόρασης και λίγης φυσικής δραστηριότητας, κατά τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής, σχετίζεται με μειωμένη γνωστική λειτουργία στη μέση ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Άλλον έναν λόγο για να μην καθόμαστε με τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση μας δίνουν ερευνητές από την Αμερική. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι ήδη γνωστές ?για άλλους όμως λόγους-κακές αυτές συνήθειες, οδηγούν στην επιδείνωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, αργότερα στη ζωή.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες τηλεθέασης περισσότερων από 3.200 ανθρώπων, οι οποίοι ήταν κατά μέσο όρο- 25 ετών, κατά την έναρξη της μελέτης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι 353 συμμετέχοντες που έβλεπαν πάνω από 3 ώρες τηλεόραση καθημερινά, ήταν πιο πιθανό να έχουν κακές επιδόσεις σε ορισμένα γνωστικά τεστ, μετά από 25 χρόνια, συγκριτικά με τα άτομα που βρίσκονταν λιγότερο μπροστά στη μικρή οθόνη.

Επίσης, τα 528 άτομα της μελέτης με τη λιγότερη φυσική  δραστηριότητα, είχαν τη χειρότερη απόδοση σε ένα από τα τεστ, συγκριτικά με τα άτομα που ήταν πιο δραστήρια.

Τέλος, οι 107 συμμετέχοντες, οι οποίοι και ασκούνταν το λιγότερο και παρακολουθούσαν πάνω από 3 ώρες τηλεόραση την ημέρα, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν κακές επιδόσεις στις γνωστικές δοκιμασίες, σε σύγκριση με εκείνους που περνούσαν λίγο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση, αλλά ασκούνταν περισσότερο.

Οι ερευνητές προς το παρόν δεν έχουν διευκρινίσει το μηχανισμό ο οποίος βρίσκεται πίσω από αυτήν την σχέση.  Εικάζουν, ωστόσο, πως συμβαίνει , είτε γιατί η παρακολούθηση τηλεόρασης είναι μία δραστηριότητα στην οποία δεν εμπλέκεται η γνωστική λειτουργία, είτε γιατί οι άνθρωποι που περνούν πολλές ώρες μπροστά στη μικρή οθόνη και δεν γυμνάζονται συχνά, έχουν και άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, οι οποίες συμβάλλουν στην επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας τους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα