Ο ρατσισμός βλάπτει την υγεία

Ο ρατσισμός έχει δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ανθρώπους που «στοχοποιούνται» αλλά και για τους ίδιους τους ρατσιστές, σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα.

Ενώ οι πολυπολιτισμικές κοινωνίες αυξάνονται και οι αντιδράσεις πληθαίνουν, τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ο ρατσισμός σχετίζεται με έκπτωση της υγείας και μάλιστα ποικιλοτρόπως.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Public Health, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν σε κοινωνίες με υψηλά επίπεδα φυλετικής προκατάληψης ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν νέοι από εκείνους  που ζούσαν σε μέρη με μεγαλύτερη ανοχή. Και η υψηλότερη θνησιμότητα δεν αποδόθηκε μόνο στη βία ή στη φτώχεια.

Ο ρατσισμός φάνηκε ότι επηρεάζει την υγεία της κοινότητας σημαντικά, ακόμη και μετά τον έλεγχο παραγόντων που αφορούν στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση, όπως η φτώχεια, το επίπεδο εκπαίδευσης και η φυλετική σύνθεση.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η φυλετική προκατάληψη προκαλεί τον πρόωρο θάνατο, αλλά οι ερευνητές προτείνουν ότι ο ρατσισμός μπορεί να αποδυναμώσει τους κοινωνικούς πόρους ή το κοινωνικό κεφάλαιο. Για παράδειγμα, οι φυλετικές εντάσεις μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα των μελών μιας κοινότητας να δράσουν συλλογικά για την ανάπτυξη πολιτικών και υπηρεσιών, που προάγουν την υγεία.

Άλλη έρευνα έδειξε πως όταν οι προκατειλημμένοι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με μέλη άλλων εθνοτικών ομάδων, το επίπεδο της κορτιζόλης αυξάνεται στο αίμα τους. Η κορτιζόλη είναι μέρος της κατάστασης «πάλης ή φυγής», η οποία αποτελούν αντίδραση του οργανισμού σε υποτιθέμενες απειλές.

«Η διατήρηση ρατσιστικών συναισθημάτων σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία προκαλεί καθημερινό στρες», εξηγεί η Elizabeth Page-Gould, Ph.D., καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.  «Αυτό το είδος του στρες μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα, όπως ο καρκίνος, η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2».

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα