Το μυαλό μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση

Όσοι έχουν μια θετική νοοτροπία σχετικά με τη γήρανση είναι πιο πιθανό να παραμείνουν σωματικά και ψυχικά «νέοι», λένε οι ερευνητές.  Αντίθετα, η αρνητική στάση μπορεί να τους φέρει μερικά βήματα πιο κοντά στη γήρανση.

Πιστεύετε ότι τα καλύτερα χρόνια σας έρχονται ή ότι πέρασαν ανεπιστρεπτί; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Κολέγιο Τριάδας του Δουβλίνου, ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσετε στο ερώτημα αυτό θα μπορούσε να προβλέψει τη σωματική και ψυχική σας ευεξία καθώς γερνάτε.

Κατά την έναρξη της μελέτης, 4.135 συμμετέχοντες απάντησαν σε σχετικό ερωτηματολόγιο και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για τη μέτρηση των γνωστικών και σωματικών  ικανοτήτων τους. Δύο χρόνια αργότερα, επανεξετάστηκαν.

Μετά από τη σύγκριση των στοιχείων, οι ερευνητές παρατήρησαν μια συσχέτιση μεταξύ των αντιλήψεων ενός ατόμου για τη γήρανση και της υγείας του: Όσοι αντιμετώπιζαν τη γήρανση ως κάτι αρνητικό έτειναν να περπατούν πιο αργά και να εμφανίζουν μειωμένες γνωστικές ικανότητες, από ό, τι οι πιο θετικοί συνομήλικοί τους. Ακόμα και όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως τα φάρμακα, η διάθεση, οι συνθήκες ζωής και άλλα θέματα υγείας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έβλεπαν τη γήρανση θετικά τα πήγαν καλύτερα στις γνωστικές εξετάσεις.

«Ο καθένας θα μεγαλώσει και αν διατηρεί αρνητική στάση απέναντι στη γήρανση, σε όλη του τη ζωή, μπορεί να έχει αρνητικές, μετρήσιμες επιπτώσεις στην ψυχική, σωματική και γνωστική υγεία του», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Deidre Robinson, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Πρόσθετες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που βλέπουν τη γήρανση με θετικότητα και πιστεύουν ότι τα καλύτερα έρχονται έχουν περισσότερες πιθανότητες να ανακάμψουν από κάποια αναπηρία, είναι πιο πιθανό να εμπιστεύονται τους άλλους καθώς μεγαλώνουν, ενώ υπάρχουν αποδείξεις ότι με αυτήν τη στάση βελτιώνονται τα επίπεδα ευτυχίας και σοφίας τους. Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξετε οπτική γωνία;

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα