Το «ξεχωριστό» γονιδίωμα των ατόμων με σύνδρομο Down

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης (UNIGE ) και της Λωζάνης ( UNIL) ανακάλυψαν ότι το γονιδίωμα των ατόμων με σύνδρομο Down είναι εξαιρετικής ποιότητας, γεγονός που τους επιτρέπει να επιβιώσουν από την εγκυμοσύνη.

Το σύνδρομο Down ή τρισωμία 21, είναι μια γενετική ασθένεια που προκαλείται από ένα παραπάνω χρωμόσωμα στο 21o  ζεύγος. Αν και αυτή η γενετική ανωμαλία επηρεάζει μία γέννηση στις 700, μόνο το 20% των εμβρύων με το σύνδρομο φθάνει μέχρι την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.

Πώς καταφέρνουν όμως να επιβιώσουν το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, παρά τη βαριά αυτή αναπηρία; Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που γεννιούνται με σύνδρομο Down έχουν γονιδίωμα ανώτερης ποιότητας σε σχέση με αυτό ενός ατόμου που δεν επηρεάζεται από αυτή τη γενετική ανωμαλία.  Αυτό το «ξεχωριστό» γονιδίωμα  αντισταθμίζει τα μειονεκτήματα που προκαλούνται από το υπεράριθμο χρωμόσωμα και επιτρέπει στο έμβρυο να επιβιώσει και στο παιδί να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων: Ενημερωτική εκδήλωση από την FairLife

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση «Υγεία Πνευμόνων» από την  FairLife, κατά την οποία συζητήθηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων και την αλλαγή του επιδημιολογικού τοπίου στον καρκίνο του πνεύμονα.

Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο: «Χτίζοντας γέφυρες στην παιδιατρική αιματολογία-ογκολογία»

Το Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία υπήρξε πρωτοπόρος στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου. 

Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο: Ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία στην Πελοπόννησο

Το GIVMED υλοποιεί πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο στην Πελοπόννησο, με στόχο να αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.