Η περιοδοντίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο για στυτική δυσλειτουργία

Οι άνδρες που πάσχουν από περιοδοντίτιδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Periodontology.

Η περιοδοντίτιδα είναι μια μορφή προχωρημένης ουλίτιδας όπου τα ούλα υποχωρούν, τα δόντια σταδιακά χάνουν τη στήριξή τους και τελικά πέφτουν. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η περιοδοντίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών.

Ερευνητές των Τμημάτων Χειρουργικής και Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας στην Ισπανία θέλησαν να διερευνήσουν εάν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην ικανότητα ενός άνδρα να επιτύχει στύση και τις φλεγμονές των ούλων και πιο συγκεκριμένα, την περιοδοντίτιδα. Η έρευνα περιελάμβανε 80 άτομα τα οποία λάμβαναν θεραπεία για στυτική δυσλειτουργία και άλλα 78 άτομα επιπλέον, ως δείγμα ελέγχου, χωρίς διάγνωση στυτικής δυσλειτουργίας. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε περιοδοντική εξέταση και εξετάστηκαν για τα επίπεδα τεστοστερόνης, το λιπιδαιμικό τους προφίλ, την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 74% των ασθενών με στυτική δυσλειτουργία παρουσίαζε σημάδια περιοδοντίτιδας. ΟΙ άνδρες με την πιο σοβαρή στυτική δυσλειτουργία παρουσίαζαν και την χειρότερη περιοδοντική βλάβη, ενώ οι πάσχοντες από περιοδοντίτιδα ήταν 2,28 φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία, σε σχέση με τους ασθενείς με υγιή ούλα. Οι βιοχημικές μεταβλητές που σχετίστηκαν με την στυτική δυσλειτουργία ήταν τα τριγλυκερίδια, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι σημαντικά καθώς     «ενισχύουν την άποψη πως το αποτελεσματικό βούρτσισμα των δοντιών, σε συνδυασμό με την καλή στοματική υγιεινή, μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη αυτού του τύπου ανδρικής σεξουαλικής δυσλειτουργίας».

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων: Ενημερωτική εκδήλωση από την FairLife

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση «Υγεία Πνευμόνων» από την  FairLife, κατά την οποία συζητήθηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων και την αλλαγή του επιδημιολογικού τοπίου στον καρκίνο του πνεύμονα.

Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο: «Χτίζοντας γέφυρες στην παιδιατρική αιματολογία-ογκολογία»

Το Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία υπήρξε πρωτοπόρος στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου. 

Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο: Ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία στην Πελοπόννησο

Το GIVMED υλοποιεί πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο στην Πελοπόννησο, με στόχο να αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.