Τι διαφορά έχει η οστεοπενία από την οστεοπόρωση;

Ο όρος “οστεοπενία” μπορεί να σας μπερδέψει και συχνά συγχέεται με την οστεοπόρωση. Δείτε ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο καταστάσεων…

Η οστεοπενία και η οστεοπόρωση ουσιαστικά στην ίδια πάθηση των οστών, αλλά σε διαφορετική φάση της. Η οστεοπενία είναι λιγότερο σοβαρή από την οστεοπόρωση. Η οστεοπενία είναι απώλεια οστικής μάζας ή οστικής πυκνότητας. Είναι το στάδιο πριν από την οστεοπόρωση και χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί σε οστεοπόρωση. Το αν η οστεοπενία θα εξελιχθεί σε οστεοπόρωση εξαρτάται και από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως τη διατροφή σας και τον τρόπο ζωής σας (π.χ. αν γυμνάζεστε). Ο στόχος τής εκάστοτε θεραπευτικής αγωγής είναι να θωρακίσει και να δυναμώσει τα οστά σας. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει κατατάξεις τις γυναίκες σε σχέση με την κατάσταση των οστών τους σε τρεις κατηγορίες, με βάση την κατάσταση του σκελετού τους: τις υγιείς, εκείνες που έχουν οστεοπενία και όσες έχουν οστεοπόρωση. Η οστεοπόρωση συμβαίνει όταν η οστική πυκνότητα και η οστική μάζα μειώνονται ακόμη περισσότερο ή όταν υπάρχουν δομικές αλλαγές στον οστικό ιστό. Η οστεοπόρωση αποδυναμώνει τα οστά και αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων: Ενημερωτική εκδήλωση από την FairLife

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση «Υγεία Πνευμόνων» από την  FairLife, κατά την οποία συζητήθηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων και την αλλαγή του επιδημιολογικού τοπίου στον καρκίνο του πνεύμονα.

Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο: «Χτίζοντας γέφυρες στην παιδιατρική αιματολογία-ογκολογία»

Το Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία υπήρξε πρωτοπόρος στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου. 

Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο: Ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία στην Πελοπόννησο

Το GIVMED υλοποιεί πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο στην Πελοπόννησο, με στόχο να αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.