Δισκοκήλη: τι ακριβώς είναι και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Η δισκοκήλη είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένας μεσοσπονδύλιος δίσκος προβάλλει έξω από τη φυσιολογική του θέση.

Αν η σπονδυλική στήλη, δηλαδή, δεχτεί μεγάλη πίεση, κάποιος δίσκος μπορεί να φύγει από τη σωστή του θέση και να προβάλει. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια επώδυνη και ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση. Ωστόσο, όπως και σε κάθε πρόβλημα, υπάρχουν λύσεις και για τη δισκοκήλη.

Τι είναι ακριβώς

Πρόκειται για παραμόρφωση κάποιου δίσκου της σπονδυλικής μας στήλης. Αν η φθορά του είναι προχωρημένη, τότε ο δίσκος “ανοίγει” και από το εσωτερικό του ρέει  ένα παχύρρευστο υγρό που δημιουργεί ένα μικρό «γρομπαλάκι» που πιέζει τα νεύρα της περιοχής προκαλώντας πόνο.

Πού οφείλεται

Μπορεί να προκληθεί είτε από κάποια κάκωση που οφείλεται σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως το σήκωμα βαριών αντικειμένων, είτε από κάποιο ατύχημα (λ.χ. μια πτώση). Ακόμη η φθορά των δίσκων είναι συχνά απόρροια της ηλικίας.

Η κατάλληλη αντιμετώπιση

Ένα απλό παυσίπονο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και ρωτήστε το γιατρό αν πρέπει να πάρετε κάποιο αντιφλεγμονώδες. Ο γιατρός μπορεί ακόμη να δώσει μυοχαλαρωτικά.

Στην οξεία φάση της πάθησης η ξεκούραση και η παραμονή στο κρεβάτι θα βοηθήσουν σημαντικά, ενώ οι  ασκήσεις κινησιοθεραπείας θα βελτιώσουν την κατάσταση σας.

Στα καταστήματα με ορθοπεδικά υπάρχουν ζώνες για τη μέση που μπορεί να ανακουφίσουν από τον πόνο, αλλά όμως δεν πρέπει να τις φοράτε συνέχεια.

Η θερμότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει. Μια θερμοφόρα ή θερμαντική αλοιφή ή ειδικά θερμαντικά έμπλαστρα που θα βρείτε στα φαρμακεία θα σας προσφέρουν κάποια ανακούφιση.

Αν η κατάσταση δεν βελτιώνεται ο φυσικοθεραπευτής,  μπορεί να σας βοηθήσει με διαθερμίες, υπέρηχους και μαλάξεις.

Μερικές φορές απαιτείται επέμβαση κατά την οποία γίνεται μερική ή ολική αφαίρεση του δίσκου και αποσυμπίεση του νεύρου.

Τρόποι πρόληψης

  • Aποφύγετε  να σηκώνετε βάρη. Αν χρειαστεί να σηκώσετε ένα βάρος λυγιστέ τα πόδια σας και φέρτε το πρώτα κοντά στο σώμα σας.
  • Αποφύγετε την ακινησία ή την πολύωρη ορθοστασία
  • Προσέχετε το σωματικό σας βάρος, και αν έχετε πρόβλημα με περιττά κιλά προσπαθήστε να τα χάσετε.
  • Μην κάνετε  απότομες κινήσεις
  • Αποφεύγετε τα ψηλά τακούνια.
  • Μην κάθεστε πολλή ώρα στην ίδια θέση
  • προσέχετε τη στάση του σώματός σας π.χ. μην καμπουριάζετε

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων: Ενημερωτική εκδήλωση από την FairLife

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση «Υγεία Πνευμόνων» από την  FairLife, κατά την οποία συζητήθηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων και την αλλαγή του επιδημιολογικού τοπίου στον καρκίνο του πνεύμονα.

Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο: «Χτίζοντας γέφυρες στην παιδιατρική αιματολογία-ογκολογία»

Το Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία υπήρξε πρωτοπόρος στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου. 

Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο: Ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία στην Πελοπόννησο

Το GIVMED υλοποιεί πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο στην Πελοπόννησο, με στόχο να αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.