Η δισκοκήλη χρειάζεται πάντα χειρουργείο;

 

Γράφει ο Παντελής Σταυρινού MD, PhD, PD, Νευροχειρουργός Εγκεφάλου & Σπονδυλικής Στήλης, Επ. Καθηγητής Παν/μίου Κολωνίας

Με 23 δίσκους στη σπονδυλικής μας στήλη να διαδραματίζουν το ρόλο του «αμορτισέρ» ανάμεσα στους σπονδύλους και να δέχονται σημαντικές καταπονήσεις για όλο το διάστημα της ζωής μας, το ότι πού και πού δημιουργούνται προβλήματα δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη. Παρόλο που δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα για τον ελληνικό χώρο, γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, μεταξύ των οποίων και η δισκοκήλη, είναι μία από τις συχνότερες αιτίες προσέλευσης στον ορθοπαιδικό ιατρό.

Όμως, το ότι έχει κάποιος δισκοκήλη και πονά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι χρειάζεται χειρουργείο. Για την ακρίβεια, το 80% των ασθενών με δισκοκήλη θα βρουν λύση στο πρόβλημά τους χωρίς να χειρουργηθούν. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι δισκοκήλες (ειδικά οι «σπασμένες δισκοκήλες») μπορεί σε βάθος χρόνου να απορροφηθούν. Το σώμα μας έχει εκπληκτικές δυνατότητες αυτοΐασης.

Χειρουργείο χρειάζεται όταν υπάρχει νευρολογική βλάβη (π.χ. μυϊκή αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι) ή όταν ο πόνος επιμένει για περισσότερο από 8-12 εβδομάδες παρά τη συντηρητική αγωγή. Πολύ σπάνια υπάρχει ένδειξη άμεσης χειρουργικής επέμβασης. Οι κλασσικές ενδείξεις άμεσης χειρουργικής επέμβασης είναι η ιππουριδική συνδρομή (δηλαδή διαταραχή στη λειτουργεία της κύστης ή/και του εντέρου, υπαισθησία στην περιγεννητική περιοχή κλπ.) και η εγκατάσταση μυικής αδυναμίας σε κάποιον μύ. Σ’ όλες τις άλλες περιπτώσεις υπάρχει αρκετός χρόνος για να δοκιμάσει ο ασθενής συντηρητικές θεραπείες, να ακούσει ιατρικές γνώμες και να πάρει αποφάσεις.

Σε ασθενείς στους οποίους η συντηρητική θεραπεία δεν καταφέρνει τελικά να ελέγξει επαρκώς τον πόνο ενδέχεται να υπάρχει ένδειξη για χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση για την αντιμετώπιση της δισκοκήλης είναι μία από τις πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης. Η χειρουργική επέμβαση για δισκοκήλη, η οποία συνήθως είναι η λεγόμενη «μικροδισκεκτομή», είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος αντιμετώπισης του προβλήματος.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Αφρικανική σκόνη: Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία των παιδιών;

Τα μικρά παιδιά θεωρούνται ευάλωτη ομάδα όσον αφορά την έκθεση στην αφρικανική σκόνη λόγω των μικρότερων αεραγωγών τους και του αναπτυσσόμενου αναπνευστικού συστήματος.

Μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας: Η ζωή στα άκρα

Η Μεταιχμιακή ή Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας είναι μια σοβαρή και ιδιαίτερα πολύπλοκη διαταραχή. Επηρεάζει το πώς αισθάνεται ένα άτομο για τον εαυτό του και τους άλλους, συχνά με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες.

The Human Library: Από τα ράφια της δεν δανείζεσαι βιβλία αλλά ανθρώπους!

Η Human Library λειτουργεί ως ένας ασφαλής χώρος για διάλογο, όπου οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να ρωτούν όλα όσα θέλουν να μάθουν και να μην κρίνουν ένα βιβλίο – τον άνθρωπο δηλαδή απέναντί τους - μόνο από το εξώφυλλο.