Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση και αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και την κύρια αιτία σοβαρής μακροχρόνιας αναπηρίας.

Σύμφωνα με έρευνες, αν μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συντελεστεί εκτεταμένη ισχαιμική βλάβη, ο εγκέφαλος γερνάει κατά  περίπου 36 χρόνια! Κάθε λεπτό που περνάει χωρίς θεραπεία νεκρώνονται περίπου 2 εκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα.

Η άμεση αντιμετώπιση επομένως ενός εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να σώσει ζωές και να μειώσει την αναπηρία. Ποιες είναι οι αναγκαίες πρώτες βοήθειες που πρέπει να δώσουμε σε κάποιον που υποπτευόμαστε ότι έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο; Μας απαντά η Ειρήνη Σκεύα MD PhD, Ειδική Παθολόγος.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο οφείλεται στην απότοµη απόφραξη µιας αρτηρίας που δίνει αίµα σε µια περιοχή του εγκεφάλου. Η έκβαση του ασθενούς μετά από ένα εγκεφαλικό εξαρτάται από την προσβεβλημένη περιοχή του εγκεφάλου και την έκταση της περιοχής του εγκεφάλου που έχει επηρεαστεί.

Τα κύρια συμπτώματα που συνήθως εκδηλώνονται σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ανάλογα με το τμήμα του εγκεφάλου που προσβάλλεται, είναι:

-Αδυναµία ή παράλυση πιθανώς από τη µία πλευρά του σώµατος.

-Ο πάσχων δεν µπορεί να µιλήσει ή µπερδεύει τα λόγια του.

-Σύγχυση.

-Θολή όραση ή απώλεια της όρασης, ιδιαίτερα στο ένα μάτι.

– Αιφνίδια σοβαρή κεφαλαλγία.

-Ακούσια απώλεια ούρων και κοπράνων.

-Απώλεια των αισθήσεων.

Οι πρώτες βοήθειες σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου

Καθώς ο άμεσος χρόνος αντίδρασης και δράσης σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος, είναι σημαντικό το άτομο που θα βρεθεί δίπλα στον παθόντα να προβεί άμεσα σε συγκεκριμένες ενέργειες:

-Καλέστε αμέσως το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (166).

-Οδηγήστε τον ασθενή να ξαπλώσει σε ένα κρεβάτι. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η παροχή αίματος στον εγκέφαλο.

-Μην αφήσετε τον ασθενή να φάει ή να πιει οτιδήποτε. Το αντανακλαστικό της κατάποσης χάνεται με σοβαρό κίνδυνο εισρόφησης.

-Εάν κάνει εμετό, γυρίστε το κεφάλι και το σώμα του στο πλάι. Έτσι, μειώνεται η πιθανότητα να πάθει εισρόφηση (είσοδος του εμετού στην αναπνευστική οδό).

-Εάν χάσει τις αισθήσεις του, αρχίστε την παροχή πρώτων βοηθειών. Παρακολουθείτε την αναπνοή και το σφυγµό του κάθε 10 λεπτά και να είστε έτοιµοι να ξεκινήσετε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΑ) εάν χρειαστεί.

-Το μόνο φάρμακο που μπορεί κάποιος που δεν έχει ιατρικές γνώσεις , να δώσει σε άτομο με πιθανό εγκεφαλικό, χωρίς κίνδυνο να επιδεινώσει τη βλάβη, είναι η λεγόμενη ασπιρίνη της καρδιάς, την οποία είναι καλύτερο ο πάσχων να την μασήσει. Αυτή είναι η μόνη παρέμβαση που έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να περιορίσει την έκταση της βλάβης και να προστατέψει από υποτροπή.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.