Η ζωή μετά το έμφραγμα: Πολύτιμες συμβουλές από ειδικούς

Εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα προέκυψαν από το Webinar που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας  (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.) με θέμα: «Η ζωή μετά το έμφραγμα», με στόχο την αξιόπιστη ενημέρωση του ευρύ κοινού για μία από τις κύριες αιτίες θανάτου ανδρών και γυναικών, παγκοσμίως, το έμφραγμα.

Βασικά ερωτήματα που τέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο webinar ήταν: Υπάρχει ποιότητα ζωής μετά το έμφραγμα; Πότε ένας άνθρωπος που έχει υποστεί έμφραγμα αποκτά φυσιολογική ζωή, πότε και πως μπορεί να ασκηθεί, πότε μπορεί να έχει σεξουαλική ζωή, ποια πρέπει να είναι η διατροφή του, πότε μπορεί να οδηγήσει;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πρώτος μήνας μετά το επεισόδιο είναι ο μήνας της απαραίτητης αποκατάστασης. 1 στους 5 ασθενείς που έχει υποστεί έμφραγμα, σύμφωνα με τα στατιστικά, διατρέχει κίνδυνο και για νέο επεισόδιο στα επόμενα 3 χρόνια, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η συνέπεια του ασθενή στις οδηγίες και συμβουλές των ειδικών.

Μετά από ένα έμφραγμα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι:

άσκηση που συστήνεται στον ασθενή μετά τον 1ο μήνα από το επεισόδιο και αφού έχει γίνει αποκατάσταση, συνήθως είναι αερόβια: περπάτημα ή ποδήλατο με ταυτόχρονο έλεγχο των καρδιακών τυχόν αρρυθμιών από τους γιατρούς. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και τα βάρη θα πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή και σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης ασθενή και τις οδηγίες των θεράποντων ιατρών.

-Το κολύμπι συστήνεται συνήθως 3 μήνες μετά το επεισόδιο και προτείνονται τα οργανωμένα κολυμβητήρια που διαθέτουν θερμαινόμενες πισίνες, ναυαγοσώστη και απινιδωτή. Το κολύμπι στην ανοιχτή θάλασσα και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες είναι προτιμότερο να αποφεύγεται.

-Για τη διατροφή μετά από ένα έμφραγμα δεν υπάρχει γενικός κανόνας που να ισχύει για όλους τους ασθενείς, γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Μία γενική συμβουλή είναι όσο το δυνατόν λιγότερο αλάτι στο φαγητό και σημαντικός περιορισμός της κατανάλωσης τυποποιημένων, δηλαδή συσκευασμένων, τροφίμων γιατί περιέχουν πολύ αλάτι.

-Η ιατρικά επιθυμητή τιμή της LDL (κακής χοληστερόλης) μετά από ένα επεισόδιο εμφράγματος ορίζεται αυστηρά κάτω από 55mg/dL .

πρώιμη εμμηνόπαυση στις γυναίκες είναι πολύ σημαντικός παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου. Το ίδιο ισχύει και για μία γυναίκα με διαβήτη κυήσεως, με κληρονομικότητα από την οικογένειά της, μία γυναίκα που καπνίζει υπερβολικά, που έχει κεντρική παχυσαρκία. Η σωστή διατροφή (ή και φάρμακα αν χρειαστεί), πρέπει να ξεκινά ήδη από την προ-κλιμακτηριακή περίοδο και να συνεχίζεται έντονα και τα πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης, πάντα με τις οδηγίες των ειδικών για κάθε περίπτωση.

-Για τη σεξουαλική ζωή και την ικανότητα οδήγησης δεν υπάρχουν γενικευμένοι κανόνες που να ισχύουν για το σύνολο των ασθενών, ωστόσο συστήνεται να υπάρχει αποχή κατά τον 1ο μήνα μετά το έμφραγμα, μήνας που γίνεται η αποκατάσταση και οι απαραίτητοι ιατρικοί έλεγχοι.

Ψυχική υγεία και έμφραγμα: Πέρα από το βιολογικό κομμάτι που χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση και κατάλληλη διαχείριση, η ψυχική υγεία του ασθενή που έχει υποστεί έμφραγμα είναι επίσης σημαντικό να αντιμετωπιστεί με την ίδια σημασία στη φροντίδα της.

-Το άγχος μερικές φορές είναι φυσιολογικό και απαραίτητο συναίσθημα, το παθολογικό άγχος όμως μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σήμα για έμφραγμα. Η διαχείριση του και η υποστήριξη του ασθενή από τους επαγγελματίες υγείας και το οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον του, είναι σημαντικά για τη στήριξη του ασθενή που έχει υποστεί έμφραγμα, ώστε να επιστρέψει ευκολότερα στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής του

-Οι αλλαγές του τρόπου ζωής μπορεί να αποτελέσουν τη βασική θεραπεία των χρόνιων νοσημάτων, πάντα σε συνεννόηση κα με τη συνεργασία των θεράποντων γιατρών του ασθενή, για τη φαρμακευτική αγωγή που θα πρέπει να ληφθεί ή τυχόν άλλες επεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν. Η πρόληψη, αλλά και η θεραπεία που βασίζονται στον τρόπο ζωής, στις συνήθειες και στις συμπεριφορές μας (διακοπή καπνίσματος, ελάττωση ή διακοπή της χρήσης αλκοόλ, η φυσική δραστηριότητα, μαζί με τη διαχείριση του άγχους και των διαπροσωπικών σχέσεων) μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην πρόληψη και τη θεραπεία νοσημάτων.

Δείτε ολόκληρο το webinar ” Η ζωή μετά το έμφραγμα” εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=oLxUCdAk2gs&t=58s

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.