Ουρολοιμώξεις: Γιατί είναι συχνότερες το καλοκαίρι;

Η ουρολοίμωξη αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς τύπους λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος. Στον γυναικείο πληθυσμό υπολογίζεται ότι περίπου 1 στις 3 γυναίκες ηλικίας 20-40 ετών θα εμφανίσει κάποια στιγμή ένα τουλάχιστον επεισόδιο ουρολοίμωξης. Στους άνδρες, η επίπτωση είναι αρκετά χαμηλότερη αφού το ποσοστό περιορίζεται στο 15%.

Η ουρολοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, ωστόσο εμφανίζεται συχνότερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τις αιτίες μας εξηγεί η Χριστίνα Τσίγαλου MD, PhD, Ιατρός Βιοπαθολόγος – Μικροβιολόγος, Επικ. Καθηγήτρια Ιατρικής – Μοριακής Μικροβιολογίας ΔΠΘ.

Η ανεύρεση παθογόνων μικροβίων στα ούρα ονομάζεται Λοίμωξη Ουροποιητικού Συστήματος ή πιο απλά Ουρολοίμωξη. Το E.coli είναι το παθογόνο που προκαλεί συχνότερα από κάθε άλλο ουρολοιμώξεις.

Οι γυναίκες πάσχουν πιο συχνά από ουρολοιμώξεις. Η γυναικεία ουρήθρα έχει μικρότερο μήκος και γειτνιάζει ανατομικά τόσο με τον κόλπο όσο και με τον πρωκτό. Έτσι, είναι πολύ ευκολότερο να εισέλθουν μικρόβια(που φυσιολογικά υπάρχουν και μάλιστα ειδικά στον πρωκτό) μέσα στην ουρήθρα και στη συνέχεια να εγκατασταθούν στην ουροδόχο κύστη.

Αντίθετα, στους άνδρες η ουρήθρα είναι μακρύτερη, κάτι που εξασφαλίζει μια φυσική ανατομική προστασία. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνδρες δεν παθαίνουν ποτέ κυστίτιδες. Όταν τους απασχολούν, συχνά μπορεί να προκύπτουν εξαιτίας κάποιας προστατίτιδας που τους ταλαιπωρεί και έτσι η κύστη επιμολύνεται -μέσω των ούρων τους- από το μικρόβιο που υπάρχει στον προστάτη.

Τί αισθάνεται συνήθως κάποιος σε περίπτωση εμφάνισης Ουρολοίμωξης;

Τα λεγόμενα δυσουρικά ενοχλήματα περιλαμβάνουν συχνότερα το έντονο τσούξιμο και αίσθημα καύσους στην περιοχή κατά την διάρκεια της ούρησης ενώ συχνά αναφέρονται η αίσθηση ανάγκης προς ούρηση που συνοδεύεται όμως από μικρή ποσότητα ούρων μαζί με αίσθημα βάρους και άλγους(πόνου) χαμηλά στην κοιλιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, που συνήθως είναι και πιο σοβαρές συνοδεύονται από αιματουρία και πυρετό καθώς και επέκταση του πόνου με ευαισθησία στην ράχη.

Γιατί οι ουρολοιμώξεις είναι πιο συχνές το καλοκαίρι;

Οι ουρολοιμώξεις αποδεικνύονται από τις συχνότερες παθήσεις του καλοκαιριού. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία επιτρέπουν την ευκολότερη ανάπτυξη των βακτηρίων καθώς και την μεταφορά τους στον οργανισμό μετά από στενή επαφή με μικρόβια στην παραλία, στη θάλασσα ή στις πισίνες όπως και μετά από παραμονή με βρεγμένο μαγιό που αμελούμε να αλλάξουμε.

Επιπλέον ευνοϊκός παράγοντας για την αύξηση των ουρολοιμώξεων το καλοκαίρι είναι τα περισσότερα ταξίδια που συχνά προγραμματίζουμε καθώς και η αναγκαστική παρουσία σε κοινόχρηστες τουαλέτες που ευνοεί την μεταφορά μικροοργανισμών.

Ποιες Εργαστηριακές εξετάσεις πραγματοποιούνται πιο συχνά σε υποψία Ουρολοίμωξης;

Ο συνδυασμός Γενικής Εξέτασης των Ούρων μαζί με την Καλλιέργεια Ούρων καθώς και του Αντιβιογράμματος επί θετικής Καλλιέργειας θεωρείται αρκετά ασφαλής συνδυασμός στην Εργαστηριακή διερεύνηση πιθανής ουρολοίμωξης. Ειδικότερα:

-Η πλέον καθοριστικής σημασίας εξέταση είναι η Καλλιέργεια των, με παραμονή σε επωαστικό κλίβανο για 18 – 24 ώρες. Έτσι, επιτυγχάνεται η αναγνώριση και ταυτοποίηση του Παθογόνου μικροβίου, η ποσοτική εκτίμηση της παρουσίας του στα ουρά του Εξεταζόμενου αλλά και της σημαντικότερης ίσως όλων εξέτασης, του Αντιβιογράμματος, μέσω της οποίας φανερώνονται οι θεραπευτικές αντιμικροβιακές φαρμακευτικές επιλογές καταπολέμησης του παθογόνου μικροβίου.

-Το δείγμα ούρων είναι προτιμότερο να προέρχεται από πρωινή συλλογή ώστε να αποτυπώνει με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο την συμπυκνωτική ικανότητα των νεφρών αλλά και να εξασφαλίζεται η επί 4ωρό τουλάχιστον παραμονή των ούρων στην ουροδόχο κύστη. Έτσι τα φυσιολογικά αλλά και τα παθολογικά ευρήματα των έμμορφων συστατικών των ούρων κατά την μικροσκοπική παρατήρηση τους θεωρούνται πιο αξιόπιστα.

Τα αναγκαία μέτρα πρόληψης

-Λήψη άφθονων υγρών (τουλάχιστον 2-3 λίτρων ανά ημέρα)

-Αποφυγή βρώμικης και πολυσύχναστης παραλίας και πισίνας.

-Αλλαγή βρεγμένου μαγιό αμέσως μετά το κολύμπι και αποφυγή τοποθέτησης πετσέτας απευθείας σε άμμο.

-Φροντίδα προσωπικής υγιεινής. Χρήση βαμβακερών εσώρουχων.

-Συχνή ούρηση. Να μην αναβάλλεται η ούρηση καθόλου.

-Χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια ερωτικής επαφής. Ούρηση και καθαριότητα μετά τη σεξουαλική επαφή.

Προσοχή στις κοινόχρηστες τουαλέτες!

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.