Holter Ρυθμού 24ώρου: Πότε το ζητά ο καρδιολόγος;

Το holter ρυθμού είναι μια φορητή συσκευή 24ωρης καταγραφής του ηλεκτροκαρδιογραφήματος σε ηλεκτρονική μνήμη και η ανάλυση των δεδομένων από ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Πως γίνεται η εξέταση με holter ρυθμού 24ώρου και σε ποιες περιπτώσεις το συστήνει ο καρδιολόγος; Απαντά ο Δρ. Χρήστος Βαρούνης, Καρδιολόγος, MD, MSc, PhD.

Το holter ρυθμού 24ώρου είναι μια πολύ σημαντική συσκευή ανίχνευσης καρδιακών προβλημάτων. Χρησιμεύει κυρίως στην ανίχνευση των αρρυθμιών και της ισχαιμίας του μυοκαρδίου.

Στην περίπτωση της αρρυθμίας, εάν ο ασθενής παρουσιάζει κάποια συμπτώματα, όπως φτερουγίσματα ή έντονους και γρήγορους χτύπους της καρδιάς, εφαρμόζεται το holter 24ώρου, ώστε να ελέγξει ο γιατρός την αιτία των συμπτωμάτων αυτών.

Στο πρόβλημα των αρρυθμιών το holter 24ώρου είναι πολύ αξιόπιστο, καθώς μπορεί να μας δώσει σημαντικές πληροφορίες για το είδος των αρρυθμιών και την σοβαρότητά τους.

Ακόμα, με το holter 24ώρου εκτιμάται η λειτουργία ή δυσλειτουργία του βηματοδότη σε ασθενείς που φέρουν μόνιμο βηματοδότη.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει την επιτυχία της φαρμακευτικής αγωγής που έχει χορηγηθεί στον ασθενή.

Η καταγραφή γίνεται για 24-48 ώρες συνήθως. Οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να πατήσουν ένα κουμπί, έτσι ώστε το holter να συσχετίσει συμπτώματα με πιθανές αρρυθμίες. Με τον τρόπο αυτό ο γιατρός έχει μια πλήρη εικόνα για την καρδιά των ασθενών.

Γενικότερα, το holter 24ώρου μάς δίνει κάποιες πολύ σημαντικές πληροφορίες για θέματα που αφορούν τη λειτουργία της καρδιάς και είναι αρκετά αξιόπιστο. Για να υπάρξει όμως μια ολοκληρωμένη διάγνωση, καλό είναι να διενεργούνται, πέρα από το holter 24ώρου, και άλλες εξετάσεις, κλινικές και εργαστηριακές.

Πώς γίνεται η εξέταση

Η εξέταση με holter 24ώρου είναι απλή και εντελώς ανώδυνη. Η συσκευή αποτελείται από το κύριο μέρος του, που μοιάζει σαν ένα μικρό κασετοφωνάκι και από 5 με 7 καλώδια.

Τα καλώδια αυτά καταλήγουν σε αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια, τα οποία τοποθετούνται σε προκαθορισμένες θέσεις και την περιχειρίδα, η οποία τοποθετείται στο βραχίονα και συνδέεται με την υπόλοιπη συσκευή. Από τα καλώδια αυτά γίνεται η λήψη του ηλεκτροκαρδιογραφήματος από διάφορες θέσεις και έτσι έχουμε μια ολοκληρωμένη καταγραφή.

Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία από τη μεριά των ασθενών και η διαδικασία έχει ως εξής:

-Τα καλώδια της συσκευής holter 24ώρου εφαρμόζονται πάνω στο δέρμα του ασθενούς και εκείνος ακολουθεί το ημερήσιο πρόγραμμά του, χωρίς αλλαγές. Σκοπός της εξέτασης εξάλλου είναι η καταγραφή του ρυθμού της καρδιάς κατά τη διάρκεια μιας φυσιολογικής ημέρας.

-Ο ασθενής καλείται να καταγράφει σε ένα ημερολόγιο τα συμπτώματα που νοιώθει, έτσι ώστε να μπορέσει ο γιατρός να τα συγκρίνει με τα αποτελέσματα του holter 24ώρου.

Ανάλυση των δεδομένων του holter 24ώρου

Η συσκευή holter 24ώρου παραμένει στο σώμα του ασθενούς για ένα 24ωρο. Την επόμενη μέρα από την εφαρμογή του, ο ασθενής επιστρέφει στο ιατρείο και το holter 24ώρου αφαιρείται. Η κασέτα του ή και η ίδια η συσκευή τοποθετείται σε μια ειδική υποδοχή του ηλεκτρονικού υπολογιστή και ξεκινάει η ανάλυση των δεδομένων.

Όταν τελειώσει η ανάλυση, τα αποτελέσματα εμφανίζονται στην οθόνη. Στη συνέχεια, ο καρδιολόγος εξετάζει τις καταγραφές που έχει κάνει ο ασθενής στο ημερολόγιό του με τα συμπτώματα και τις χρονικές στιγμές που παρουσιάζονταν και τα συγκρίνει με τα αποτελέσματα του holter 24ώρου στην οθόνη.

Επίσης, τα ευρήματα που αναφέρονται στην αυτόματη ανάλυση από τον υπολογιστή, εξετάζονται από τον καρδιολόγο για το εάν είναι πραγματικά ή λανθασμένα λόγω πολλών παρασίτων στην καταγραφή.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.