Έχω διαβήτη: Τι πρέπει να προσέχω το καλοκαίρι;

Η διαχείριση του διαβήτη στις καλοκαιρινές διακοπές για πολλούς ασθενείς αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, καθώς μπορεί να αποδειχθεί μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση, εάν δεν ληφθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις.

Τι πρέπει να προσέχει ο διαβητικός ασθενής το καλοκαίρι, ώστε να αποφύγει πιθανές επιπλοκές που θα βλάψουν την υγεία του; Απαντά η Μαρία Προκοπίου, MD, MSc, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος.

Πολλοί διαβητικοί υποτιμούν τους κινδύνους που κρύβει ο συνδυασμός της ζέστης με την αυξημένη υγρασία, με επακόλουθο να κινδυνεύουν να παρουσιάσουν υπογλυκαιμικά επεισόδια, αφυδάτωση, θερμοπληξία και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τη ζέστη.

Οι διαβητικοί ασθενείς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα πρέπει να λαμβάνουν ιδιαίτερες προφυλάξεις, όπως:

–Καλή ενυδάτωση. Είναι αναγκαίο να πίνετε άφθονο νερό, ακόμα κι αν δεν διψάτε. Τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης το καλοκαίρι, ιδιαίτερα αν το σάκχαρο τους δεν βρίσκεται υπό έλεγχο.

Οι αυξημένες τιμές σακχάρου αυξάνουν την διούρηση και επιδεινώνουν την αφυδάτωση. Να διατηρείτε το σώμα σας ενυδατωμένο πίνοντας πολύ νερό, τσάι και λεμονάδα χωρίς ζάχαρη (τα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται είναι ασφαλή). Αποφύγετε τους χυμούς ,τα αναψυκτικά με ζάχαρη και την υπερκατανάλωση καφέ.

-Αποφύγετε το αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξάνει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας και επηρεάζει τη θερμορύθμιση του σώματος.

-Προσοχή στα τσιμπήματα εντόμων και στους τραυματισμούς των ποδιών. Τα άτομα με διαβήτη συχνά πάσχουν από νευροπάθεια στα άκρα (πολλές φορές δεν το γνωρίζουν) και η δημιουργία πληγών μπορεί να οδηγήσει σε διαβητικά έλκη. Μην περπατάτε ξυπόλυτοι, φοράτε άνετα παπούτσια που προστατεύουν τα πόδια σας. Χρησιμοποιείται εντομοαπωθητικό για να αποφύγετε τσιμπήματα. Αν διαπιστώσετε κάποιο τραυματισμό επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.

–Φάρμακα και ινσουλίνη. Όλα τα φάρμακα αλλά και οι ταινίες μέτρησης σακχάρου. θα πρέπει να βρίσκονται σε μέρος δροσερό (έως 28-30 βαθμούς C), σκιερό, χωρίς υγρασία. Διατηρείτε την ινσουλίνη στο ψυγείο και όχι στην κατάψυξη. Βάλτε τη στην ειδική ισοθερμική τσάντα όταν ταξιδεύετε με παγοκύστη. Πριν την χρήση ζεστάνετέ τη λίγο για να μην είναι επώδυνη. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχει αλλάξει η διαύγεια της.

-Προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και τον ήλιο. Να μην εκτίθεστε σε υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο τις ώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια 11.00-16.00, να παραμένετε σε σκιερό μέρος και αν δυνατόν με κλιματισμό και να φοράτε ελαφρά ρούχα.

Αν διαπιστώσετε συμπτώματα όπως υπερβολική εφίδρωση, κρύο και υγρό δέρμα, ζάλη, κόπωση, χαμηλή πίεση, ταχυκαρδία, κράμπες, ναυτία, πονοκέφαλο ή πυρετό αυτά μπορεί να οφείλονται σε ηλίαση. Βγάλτε τα ρούχα σας, ξαπλώσετε σε ένα δροσερό μέρος με τα πόδια ψηλά, πιείτε νερό και άλλους ηλεκτρολύτες όπως χυμούς, κάντε ένα δροσερό μπάνιο ή βάλτε κομπρέσες με κρύο νερό. Αν δεν νιώσετε καλύτερα μετά από μια ώρα, πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

–Υπογλυκαιμίες. Σε περίπτωση αύξησης δραστηριότητας (κολύμπι, ποδήλατο κτλ) μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε τη δοσολογία των φαρμάκων ή της ινσουλίνης που λαμβάνεται. Έχετε πάντα μαζί σας νερό και ταμπλέτες γλυκόζης για αντιμετώπιση μιας πιθανής υπογλυκαιμίας.

-Μην κολυμπάτε μόνοι, ούτε να κάνετε μόνοι σας θαλάσσια σπορ, ιδίως καταδύσεις, ψαροντούφεκο και γενικώς κάθε τι που εμπεριέχει βουτιά. Για παν ενδεχόμενο, την τελευταία ώρα πριν μπείτε στο νερό μετρήστε δυο φορές το σάκχαρό σας – κι αν δείτε πως είναι χαμηλό ή μειώθηκε πολύ στη δεύτερη, πιείτε ένα ποτήρι φυσικό χυμό για να αποφύγετε την υπογλυκαιμία μέσα στο νερό.

-Πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι για να αποφύγετε έκθεση σε ιούς που παρουσιάζουν έξαρση το καλοκαίρι, όπως οι εντεροϊοί. Αν παρουσιάσετε γαστρεντερίτιδα, να μετράτε πιο συχνά το σάκχαρό σας απ το συνηθισμένο. Αν σε δύο μετρήσεις είναι πάνω 240 mg/dl, πάρτε τηλέφωνο το γιατρό σας. Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να σας αφυδατώσει και να προκαλέσει επικίνδυνη αύξηση του σακχάρου.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.