Δωρεάν υπηρεσία νοµικής υποστήριξης για άτοµα µε άνοια και τους φροντιστές τους

H Εταιρεία Alzheimer Athens, αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα των ασθενών με άνοια αλλά και την ανάγκη των φροντιστών να λάβουν κάποιες βασικές γνώσεις προκειµένου να µπορέσουν να κατανοήσουν το νοµικό πλαίσιο στο χώρο της άνοιας, προσφέρει δωρεάν υπηρεσία νοµικής υποστήριξης.

Η δωρεάν παροχή της απαραίτητης νομικής καθοδήγησης παρέχεται για τη στήριξη φροντιστών ατόµων με άνοια και αφορά τόσο τα απλά, καθηµερινά ζητήµατα που µπορεί να τους προβληµατίζουν, όσο και τα πιο σύνθετα όπως για παράδειγµα, ο θεσµός της δικαστικής συµπαράστασης και η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Η συγκεκριµένη δράση παρέχεται σε συνεννόηση µε τους κοινωνικούς λειτουργούς της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και µπορεί να υλοποιηθεί είτε µέσω τηλεφώνου, είτε µέσω εναλλακτικών µορφών επικοινωνίας (viber, skype, zoom κλπ), δύο φορές το µήνα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της επέκτασης των δράσεων της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών προς την κατεύθυνση της εξοικείωσης των µελών της µε νοµικά θέµατα που άπτονται της άνοιας, δηµιούργησε μαζί με το δικηγόρο κ. Κωνσταντίνο Πικραµένο ένα νοµικό οδηγό, με τίτλο: «Πρέπει να µιλήσουµε».

Ο οδηγός αυτός αφορά στον προγραµµατισµό περιουσιακών και προσωπικών ζητηµάτων, απευθύνεται σε µη νοµικούς και καλύπτει τα βασικά σηµεία περιουσιακού και προσωπικού προγραµµατισµού.

Όταν µιλάµε για τον προγραµµατισµό περιουσιακών ζητηµάτων, αναφερόµαστε σε ένα συνολικό σχεδιασµό, που περιλαµβάνει, όχι µόνο τις συναλλαγές εν ζωή, αλλά και τη σύνταξη µιας διαθήκης, η οποία θα σέβεται και θα παρακολουθεί τις επιθυµίες του προσώπου για την τύχη της περιουσίας του µετά το θάνατό του.

Εκτός, όμως, από την τακτοποίηση ζητημάτων περιουσιακής φύσης, μεγάλη αξία έχει και ο προγραμματισμός προσωπικών ζητημάτων. Ως παράδειγμα τέτοιου προγραμματισμού σημειώνουμε την πρόβλεψη για τη φροντίδα του προσώπου σε περίπτωση που αυτό καταστεί ανίκανο να λαμβάνει αποφάσεις για τον εαυτό του.

Συνολικά, ο οδηγός στοχεύει να πληροφορήσει τον αναγνώστη του σχετικά με ζητήματα περιουσιακής και προσωπικής φύσης, ώστε ο τελευταίος να έχει την ευχέρεια να τα ρυθμίσει σύμφωνα με τις επιθυμίες του και με νομικά έγκυρο τρόπο – αποφεύγοντας, στο μέτρο του δυνατού, μελλοντικά προβλήματα.

Το βιβλίο διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή (e-book) δωρεάν από τις ιστοσελίδες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών  https://bit.ly/43vUycd & https://alzheimerathens.gr/ και των Εκδόσεων Αντ. Ν. Σάκκουλα. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 210 70.13.271.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.