Δέρμα: πώς θα διώξετε τη λιπαρότητα

Το λιπαρό δέρμα που γυαλίζει μπορεί να γίνει αρκετά ενοχλητικό. Και όταν προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με τη σκέψη ότι ?Ίσως πρέπει απλώς να πλύνω ξανά το πρόσωπό μου?” μπορεί απλά να επιδεινώσετε το ήδη ερεθισμένο δέρμα.

Δυστυχώς, δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβεις τι επιφέρει στο πρόσωπό σου την αυξημένη λιπαρότητα. Και αυτό καθιστά επίσης δύσκολο να καταλάβεις πώς να το διορθώσεις. Τα καλά νέα είναι ότι η λιπαρότητα που προκαλεί την εικόνα του δέρματος που γυαλίζει δεν είναι κάτι κακό. Στην πραγματικότητα, είναι μια απόλυτα υγιής λειτουργία της επιδερμίδας σας. Αλλά μερικές φορές, το περιβάλλον, τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε και ακόμη και οι ορμόνες σας μπορούν να ανατρέψουν τη φυσική ισορροπία του δέρματός σας.

 

Δείτε τι είναι ακριβώς το λιπαρό δέρμα, καθώς και πώς να διαχειριστείτε την κατάσταση ανεξάρτητα από το τι την προκαλεί.

Ένα λιπαρό δέρμα είναι υγιές;

Στον κόσμο της δερματολογίας, ο όρος «λαμπερό δέρμα» αναφέρεται στο δέρμα που είναι λιπαρό, λέει ο Hooman Khorasani, MD, επικεφαλής ομότιμος τομέας της δερματολογικής και αισθητικής χειρουργικής στο Σύστημα Υγείας του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη.
Το λίπος προέρχεται από σμηγματογόνους αδένες. Συχνά εμφανίζονται γύρω από τα θυλάκια των τριχών, όπου οι σμηγματογόνοι αδένες εκκρίνουν σμήγμα, μια λιπαρή ουσία γεμάτη με συστατικά.
Ουσιαστικά, τα συστατικά του είναι λιπαρά οξέα που βοηθούν στη διαμόρφωση του προστατευτικού φράγματος του δέρματός σας. Αυτό έχει σκοπό να προστατεύει το δέρμα σας τις περιβαλλοντικές καταστάσεις, όπως ο ήλιος ή η ρύπανση. Βοηθάει επίσης το δέρμα σας να ρυθμίσει τα επίπεδα υγρασίας.
Δεδομένου ότι το δέρμα δεν έχει βάθος, η λιπαρότητα μπορεί να εμφανιστεί ως προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια του δέρματος, λέει ο Stacy Chimento, MD, πιστοποιημένος δερματολόγος στο Riverchase Dermatology στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Φυσικά, το «λαμπερό δέρμα» δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το δέρμα σας δεν είναι υγιές.
«Είναι απόλυτα υγιές και φυσιολογικό το δέρμα να γυαλίζει η έλλειψη κάποιας λιπαρότητας στο δέρμα μπορεί, άλλωστε, να είναι ένδειξη κακής διατροφής, ανεπαρκούς ύπνου και αφυδάτωσης», λέει ο Chimento.
?Ωστόσο, εάν το πρόσωπό σας είναι πολύ γυαλιστερό μέχρι το μεσημέρι, είναι πιθανό να έχετε ένα μικρό πρόβλημα με την παραγωγή σμήγματος.”

Τι προκαλεί λαμπερό δέρμα;

Υπάρχουν μερικές διαφορετικές αιτίες. Πρώτον, εάν έχετε περισσότερους σμηγματογόνους αδένες, μπορεί απλά να έχετε πιο λιπαρό δέρμα σε σχέση με  κάποιον που έχει λιγότερους από τους αδένες αυτούς.
Ο αριθμός των σμηγματογόνων αδένων καθορίζεται γενετικά. Ένας υψηλός αριθμός είναι πιο συχνός σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, λέει ο Khorasani.
Η ζώνη T σας ? γνωστό και ως το μέτωπό σας, η μύτη, το πηγούνι και γύρω από το στόμα σας ? είναι επίσης γεμάτη με σμηγματογόνους αδένες, οπότε αυτές οι περιοχές αποτελούν το πιο λιπαρό μέρος του προσώπου σας, προσθέτει ο Khorasani.
Εκτός από το υπερβολικό σμήγμα, άλλοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στη λιπαρότητα και τη λάμψη, είναι:

ορμόνες, ειδικά κατά την εφηβεία ή την εγκυμοσύνη
φαρμακευτική αγωγή
άγχος ή άγχος
περιβαλλοντικοί παράγοντες
ιδρώνοντας

Ένας εκπληκτικός πιθανός παράγοντας

Η υπερβολική απολέπιση, για παράδειγμα, μπορεί να αλλάξει τη φυσική λειτουργία του δέρματός σας, οδηγώντας σε αφυδάτωση και αίσθηση τραβήγματος του δέρματος, λέει ο Chimento. Τα ισχυρά προϊόντα που αφαιρούν από το δέρμα τα φυσικά έλαια που έχει ανάγκη μπορούν επίσης να συμβάλουν στο πρόβλημα.
«Όταν το δέρμα μας στερείται υγρασίας, μπορεί να το νιώθετε ότι τραβάει ή να έχετε και φαγούρα, αλλά να φαίνεται λιπαρό», λέει ο Chimento.

Ας πούμε ότι πλένετε το πρόσωπό σας πολύ συχνά και δεν το ενυδατώνετε. Το σώμα σας ως αντίδραση μπορεί να προκαλέσει υπερπαραγωγή λαδιού για να προσπαθήσει να αντισταθμίσει την κατάσταση, εξηγεί ο Alix J. Charles, MD, δερματολόγος στο Hinsdale του Ιλινόις.

Πώς να μειώσετε τη λιπαρότητα

Ανεξάρτητα από το αν το δέρμα σας είναι λαμπερό, ξηρό ή λιπαρό, πρέπει να ακολουθείτε μια καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού για το πρόσωπό σας, λέει ο Charles. «Μια τυπική ρουτίνα περιλαμβάνει πάντα τη χρήση ενυδατικής προσώπου μετά τον καθαρισμό για να διατηρηθεί το δέρμα υγιές».
Ωστόσο, υπάρχουν μερικές μοναδικές προσεγγίσεις, ανάλογα με τους τύπους δερματικών προβλημάτων που παρατηρείτε.
Εάν παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας δείχνει να γυαλίζει αλλά παράλληλα το νιθώθετε στεγνό, χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα σχεδιασμένη για αφυδατωμένο δέρμα.
«Εάν χρησιμοποιείτε μια ενυδατική κρέμα μετά τον καθαρισμό, μπορείτε να «ξεγελάσετε »το δέρμα ότι έχει τη σωστή ποσότητα λίπους, ώστε να μην υπερπαραγάγει», λέει ο Charles. Περιορίστε επίσης τη συχνότητα πλύσης προσώπου σε μία ή δύο φορές την ημέρα (ή τρεις φορές αν ιδρώνετε πολύ).
Όσον αφορά τις ενυδατικές κρέμες, προσέξτε πού εφαρμόζετε το προϊόν. Η μύτη σας, για παράδειγμα, έχει αρκετούς σμηγματογόνους αδένες που δεν χρειάζεται να ενυδατώσετε, λέει ο Chimento.
Για τη διαχείριση της λιπαρότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα μαντηλάκια τείνουν να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αφαιρέσετε τη λιπαρότητα από το μέτωπο, τη μύτη και το πηγούνι σας. «Χρησιμοποιήστε τα το πρωί και το βράδυ», προτείνει ο Khorasani.

Επιπλέον, η βιταμίνη Α (ρετινόλη) είναι ένα εξαιρετικό συστατικό φροντίδας του δέρματος που βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας του δέρματος και στην επιδιόρθωση της λειτουργίας προστασίας του δέρματος, λέει ο Chimento.

?Η χρήση ορών με ρετινόλη μπορεί να δώσει τα αποτελέσματα της απολέπισης χωρίς ωστόσο να έχετε κάνει απολέπιση. Η βιταμίνη Α βοηθά επίσης στη ρύθμιση της παραγωγής σμήγματος, προσφέροντας οφέλη είτε το υπερβολικό σμήγμα είναι μέρος του προβλήματος είτε όχι.”

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Προσβασιμότητα των ατόμων με αυτισμό σε υπηρεσίες κομμωτηρίου: Συμμετοχή σε έρευνα

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου με την υποστήριξη της Wella, υλοποιεί πανελλαδική έρευνα με χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, η οποία απευθύνεται σε γονείς/φροντιστές αυτιστικών ατόμων, με θέμα "Προσβασιμότητα των ατόμων με αυτισμό σε υπηρεσίες κομμωτηρίου".

#MoveAtWork: Διεθνής πρωτοβουλία για υγιέστερους χώρους εργασίας

7 ενημερωτικά βίντεο για την προώθηση υγιέστερων και πιο...

ΚΑΡΠΑ με βήχα: Η θέση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Σε διευκρινίσεις  για την νέα τεχνική «ΚΑΡΠΑ με βήχα», η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρει μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο, προχώρησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.