Μία επιπλέον ημέρα άδεια στις εργαζόμενες για γυναικολογικό έλεγχο

Θεσμοθετήθηκε και για τις εργαζόμενες γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα η άδεια που ήδη ίσχυε για τις απασχολούμενες στο δημόσιο.

Άδεια μιας ημέρας μετ’ αποδοχών δικαιούνται πλέον και οι εργαζόμενες γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου, μία φορά το χρόνο, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή.  

Με τη ρύθμιση αυτή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επιδιώκεται η στήριξη των εργαζόμενων γυναικών στον ιδιωτικό τομέα με τη διευκόλυνση της πραγματοποίησης απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων ενώ εφαρμόζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζόμενων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική τροπολογία προωθήθηκε μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» στον  Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Τη θετική αυτή πρωτοβουλία σχολίασε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», κυρία Παρασκευή Μιχαλοπούλου, αναφέροντας: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενες για την παροχή άδειας μίας ημέρας με αποδοχές και στις ιδιωτικές υπαλλήλους για τον προληπτικό ετήσιο γυναικολογικό τους έλεγχο. Η ρύθμιση αυτή, κατόπιν αιτήματός μας, συμβάλλει σημαντικά και ουσιαστικά στην έγκαιρη διάγνωση και επομένως στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και διαχείριση του καρκίνου του μαστού και των γυναικολογικών καρκίνων. Στο «Άλμα Ζωής», με το βλέμμα στραμμένο στο διαρκές ζητούμενο για εμάς, που είναι η υποστήριξη και προστασία των γυναικών και των ασθενών με καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα, θα συνεχίσουμε να προτείνουμε και να διεκδικούμε την ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

Τι ορίζει η τροπολογία για την άδεια προγεννητικών εξετάσεων και γυναικολογικού ελέγχου

Η συγκεκριμένη τροπολογία αφορούσε το άρθρο 232 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου, το οποίο αφορά την άδεια για προγεννητικές εξετάσεις και για γυναικολογικό έλεγχο. Πλέον, το συγκεκριμένο άρθρο διαμορφώθηκε ως εξής:

-Οι έγκυοι εργαζόμενες απαλλάσσονται από την εργασία χωρίς περικοπή αποδοχών, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του εργοδότη, με κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να υποβάλλονται σε εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, εφόσον αυτές οι εξετάσεις πρέπει να γίνουν κατά διάρκεια του χρόνου εργασίας.

-Στις εργαζόμενες χορηγείται μία ημέρα τον χρόνο άδεια με αποδοχές για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Δωρεά και Διαχείριση Φαρμάκων»: Ενημερωτική Ημερίδα  του GIVMED

Η GIVMED, η μη κερδοσκοπική οργάνωση που στοχεύει στην άμεση πρόσβαση των ανθρώπων στα φάρμακα που χρειάζονται, διοργανώνει μια ακόμη ενημερωτική ημερίδα, με θέμα «Δωρεά και Διαχείριση Φαρμάκων».

Organmeetings: Γιατί η δωρεά οργάνων μας αφορά όλους!

Τα Organmeetings είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει και υλοποιεί το Ίδρυμα Ωνάση για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.

Οι ιατρικές εξετάσεις που είναι αναγκαίες για όλους μετά τα 50

Εάν είστε άνω των 50 ετών, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εντοπίσετε έγκαιρα πιθανά προβλήματα υγείας είναι η προληπτική φροντίδα υγείας.